© Robin Fasseur

Ontslagbrief onthult details over ruzie met dokter AZ Klina: “Ik krijg heimwee naar Hitler”

De Afrikaanse patiënt die het vorige week aan de stok kreeg met een arts van het AZ Klina in Brasschaat, stelt dat niet hij, maar de arts zich agressief heeft gedragen. Volgens de directie van het ziekenhuis maakte de arts daarbij zelfs opmerkingen over Hitler.

Joris van der Aa

De directie van het AZ Klina besliste vorige week vrijdag om een van haar dermatologen om dringende redenen te ontslaan. Aanleiding was een handgemeen tussen de arts en een van zijn patiënten, woensdagmiddag. Volgens de arts vloog de Afrikaanse man hem aan omdat hij hem een vergoeding had gevraagd voor een afspraak waarop de patiënt niet was komen opdagen. Nadat de arts zich op de spoedafdeling had laten verzorgen, werd hij naar eigen zeggen een tweede keer aangevallen, door een familielid van de patiënt.

De versie van de arts staat lijnrecht tegenover de verklaring die de patiënt aflegde bij de politie van Brasschaat. Volgens hem was het arts die zijn handen niet kon thuishouden. Tijdens het handgemeen zou de arts zich bovendien hebben bezondigd aan zeer ongepaste, racistische verwensingen.

In de ontslagbrief wrijft het ziekenhuis de arts volgende uitspraken aan: “Eigen volk eerst. Waar is de tijd dat ik werd aangesproken met Herr Doktor. Je zou nog heimwee krijgen naar Hitler.” De directie beweert dat verschillende getuigen die woorden vorige woensdag hebben gehoord in de centrale ontvangsthal.

Gemiste afspraak

De betrokken arts, die onlangs nog drie maanden was geschorst wegens soortgelijke feiten, ontkent dat hij de woorden tijdens het conflict met zijn patiënt heeft uitgesproken. “Ik ben door die patiënt en zijn familie aangevallen, omdat ik een vergoeding durfde te vragen voor die afspraak die hij niet was nagekomen. Het vragen van een vergoeding voor gemiste afspraken is wettelijk voorzien, maar de directie van het AZ Klina steunt artsen niet die die regel toepassen.”

“De woorden in mijn ontslagbrief heb ik nooit in de openbare ruimte uitgesproken, zoals men beweert. Ik heb na het incident wel een sarcastische opmerking gemaakt tegen een collega, en die heeft men uit de context gerukt en opgeblazen.”

De arts bevestigt dat hij eerder al door de directie werd geschorst. “Voor soortgelijke aantijgingen, die ook nergens op sloegen. Blijkbaar hebben ze in dit incident een stok gevonden om de hond te slaan. Maar ik pik het niet dat mijn goede naam zo door het slijk wordt gehaald. Welk ziekenhuis wil na zo’n campagne nog met mij samenwerken?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER