In de openlucht mogen de kinderen zonder masker rondlopen. En met de krokusvakantie zijn ze er meteen een week vanaf. ©  DBA

Scholieren dolblij dat ze (voor even) bevrijd zijn van mondmasker

Mondmaskers, zelfs kinderen ontsnappen er niet meer aan. Veel scholen vragen al enkele weken ook in het vijfde en het zesde leerjaar een masker te dragen in de klas, en da’s voor kinderen en juffen niet evident. Maar sinds vrijdagnamiddag is dat toch voor even verleden tijd. We volgden de aanloop naar de grote opluchting in de basisschool van Bonheiden. “Vakantie, maskers af!”

Laurence Torck

De gemeentelijke Lagere School (Gebo) in het Antwerpse Bonheiden had dan wel Gekke brillendag op het programma staan, het zijn niet de gekke brillen die opvallen wanneer de kinderen van het zesde leerjaar de klas van juf Ellen binnenwandelen. Wat wel opvalt: het nieuwe ritueel dat alle 19 leerlingen uit haar klas sinds eind januari volgen: mondmasker zoeken in rugzak, jas of bank. Even trekken aan de elastiekjes, voelen of het goed zit en klaar. Juf Ellen kan beginnen met de les wiskunde.

 ©  DBA

Prutsen

Maar al na een paar minuten is het duidelijk dat de les volgen met een mondmasker niet ideaal is. Er wordt aan geprutst, de elastieken worden aangepast of het wordt gewoonweg even afgedaan omdat praten met zo’n mondmasker toch niet zo evident is. “Het is echt niet tof”, zegt Bram Lesage (11), die duidelijk een te groot mondmasker aanheeft. “Ik ben het mijne vergeten, dus heb ik eentje van de juf gekregen. Maar ik draag liever mijn zwart, dat is veel stoerder.”

Bram is niet de enige die de maskers liever afgooit. Ook Ilke Van Ginderdeuren (11) kijkt ernaar uit de mondmaskers komende week in de kast te laten liggen. “In het begin vonden we het leuk, maar nu niet meer. Iedereen wou het dragen omdat het cool was. Maar het is warm, je kan er niet afblijven en het is ambetant. Ik kijk er echt naar uit om het nooit meer te moeten dragen”, vertelt ze. “Ja, ik ook”, pikt haar vriendin Eline De Jonghe (11) in. “Nu moeten we ook veel luider babbelen. En vooral bij Frans is het ambetant, ook om de leerkracht te verstaan.”

Juf Ellen beaamt: “Vooral de lessen Frans zijn erg moeilijk. Ze horen je minder goed en ze zien dan ook nog eens je mond niet bewegen. Onlangs hadden we het bijvoorbeeld over de Franse Revolutie en Marie-Antoinette. Een leerling was ervan overtuigd dat ik over Marie op het toilet aan het spreken was.”

 ©  DBA

De juf zegt het lachend, maar die lach zie je niet achter het masker. Nog een probleem. “De kinderen zien er door dat mondmasker altijd ongelukkig of boos uit. Soms moet ik het hen echt vragen, want ik kan het gewoon niet zien. En omgekeerd, mopjes vertellen gaat nu gewoon niet omdat ze door het gebrek aan mimiek vaak niet eens doorhebben dat het om een grapje gaat.”

Bevrijding

Het zal nog een tijd duren voor we de mondmaskers definitief kunnen afgooien. Maar vrijdag kregen de kinderen toch al een voorproefje van de bevrijding. Een weekje vrij ademen thuis, het vooruitzicht alleen al is een opluchting.