Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

Van Grieken brengt verboden pepperspray mee naar VTM-studio als reactie op rechtszaak tegen Van Langenhove

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken toont in de VTM NIEUWS-studio een busje pepperspray, wat in ons land een verboden wapen is.Beeld VTM NIEUWS

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft vanmiddag tijdens een gesprek in de studio van het VTM-Nieuws een busje pepperspray bovengehaald. Pepperspray is in ons land een verboden wapen.

, en

Van Grieken toonde de pepperspray in nasleep van het nieuws van De Morgen dat 9 leden van Schild en Vrienden, onder wie Kamerlid Dries Van Langenhove, worden doorverwezen naar raadkamer voor ­inbreuken op de antiracismewet. Sommigen kunnen ook vervolgd worden voor negationisme, en Van Langenhove kan ook vervolgd worden voor een inbreuk op de wapenwetgeving omdat hij pepperspray verkocht. Het hele dossier leest u hier en hier.

De VB-partijvoorzitter vindt naar eigen zeggen “dat elke vrouw in Vlaanderen pepperspray op zak moet hebben” en zegt dat zijn partij zelf een voorstel zal indienen om pepperspray te legaliseren.

Ook enkele andere leden van Schild & Vrienden die in de eindvordering van het parket staan hebben rechtstreekse banden met het VB, maar volgens Van Grieken gaat het om “berichten in de privésfeer”. Van Grieken herhaalt dat hij de bewuste memes “gruwelijk” en “grotesk” vindt en dat hij ze ook niet zou tolereren binnen zijn partij. Maar de bewuste berichten werden gedeeld “in de privésfeer”. “Daar kan men als werkgever niet tegen optreden”, aldus Van Grieken.

De VTM NIEUWS-studio waar het gesprek plaats had, bevindt zich in Antwerpen, maar de lokale politie zal geen actie ondernemen. “Mochten we hem controleren op straat en hij heeft dit bij, zullen we een PV opmaken. In dit geval zullen we niet tussenkomen, aangezien hij het enkel bijhad om een punt duidelijk te maken”, klinkt het.