Direct naar artikelinhoud
NieuwsBurn-out

Minder kans op promotie na burn-out, toont UGent-onderzoek aan

Minder kans op promotie na burn-out, toont UGent-onderzoek aan
Beeld Shutterstock

Wie na een burn-out opnieuw gaat werken bij dezelfde werkgever, maakt veel minder kans op promotie dan zijn collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent, waarover Het Nieuwsblad bericht.

Dat is problematisch, want de cijfers liggen hoog. In 2019 had meer dan 7 procent van de werkende Vlamingen burn-outklachten en zat 9 procent in de gevarenzone, zo bleek toen uit een meting van de KU Leuven. Het ging in totaal om 460.000 werknemers.

Veel van die werknemers keren na hun herstel terug naar dezelfde werkgever. Maar discriminatie ligt op de loer. “Mensen die een burn-out achter de rug hebben, maken een derde minder kans op promotie”, zegt doctoraal onderzoeker Philippe Sterkens van de UGent aan Het Nieuwsblad

Werkgevers gaan er vaak van uit dat deze werknemers minder stressbestendig zijn en leiderschapscapaciteiten missen, zo komt uit het onderzoek naar voor. “Maar bij mensen die een burn-out hebben gehad, gaan werkgevers er ook van uit dat die medewerker toch niet zal vertrekken, simpelweg omdat hij of zij door die burn-out toch minder kans heeft om een nieuwe baan te vinden.”

Die conclusie trokken de UGent-onderzoekers vorig jaar al: bij sollicitaties blijken mensen met een burn-outverleden een vijfde minder kans te maken om de baan te krijgen.