Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

‘Seksschandalen en ontsnappingen’: Verenigd Koninkrijk start vandaag met omstreden ‘quarantainehotels’

Een agent staat op wacht bij een quarantainehotel in Melbourne, Australië.Beeld EPA

Reizigers die vanuit risicogebieden naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten vanaf vandaag 10 dagen in isolatie in een quarantainehotel, en daar zelf voor betalen. Omgerekend kost dat zo’n 2.000 euro per persoon. Dergelijke hotels werpen vruchten af, maar leiden vaak ook tot controverse en problemen.

De Britse overheid selecteerde 16 hotels, waar in totaal bijna 5.000 kamers gereserveerd zijn voor de verplichte quarantaine. Met het aangescherpte grensbeleid wil de regering van Boris Johnson nieuwe varianten van het coronavirus buiten de deur houden.

De regels zijn niet in het hele land dezelfde. In Engeland geldt de verplichting voor alle Britten, Ieren en mensen met een verblijfsvergunning die uit een van de risicolanden komen. Op de ‘rode lijst’ staan 33 landen, waaronder Zuid-Afrika, Portugal en Suriname. België en de meeste andere EU-landen staan er niet op. Een kanttekening: burgers van andere landen die in de afgelopen dagen in een van de risicogebieden waren, mochten het land sowieso al niet in.

In Schotland zijn de regels strenger. Alle reizigers die met het vliegtuig in Schotland arriveren, worden meteen naar een quarantainehotel gebracht, uit welk land ze ook komen.

Tijdens hun verblijf in het quarantainehotel moeten reizigers ook twee coronatesten ondergaan: op dag 2 en dag 8. De quarantaine kan verlengd worden als de test positief terugkomt. Mensen mogen hun hotelkamers in de tussentijd niet verlaten. Maaltijden worden naar de kamer gebracht.

Wie de maatregelen probeert te ontlopen, riskeert zware straffen. Wie niet opgeeft dat hij in een risicogebied is geweest, kan tot 10 jaar cel krijgen. Ook riskeren mensen een boete van omgerekend ruim 11.000 euro als ze quarantaineregels overtreden.

Ontsnappingen en seksschandalen

Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat quarantainehotels invoert. In Nieuw-Zeeland, geroemd voor zijn succesvolle aanpak van de coronacrisis, en Australië is gebleken dat dergelijke hotels vruchten afwerpen, maar ook dat ze vaak tot controverse en problemen leiden.

Gasten die ontsnappen door openingen in omheiningen of via de nooduitgang, om maar iets te noemen. In één geval knoopte een gast zelfs zijn lakens aan elkaar om uit een raam op de vierde verdieping te vluchten, zo schrijft The Guardian. Lang duurde het niet voor beide landen de politie en het leger inzetten om de quarantainehotels te bewaken.

Er zijn ook verhalen over seksschandalen, waarbij in sommige gevallen ook het personeel betrokken is. Zo wordt een grote uitbraak in Australië gelinkt aan een quarantainehotel in Melbourne, waar bewakers seks hadden met gasten. En in Nieuw-Zeeland werden militairen gesanctioneerd nadat ze seksuele avances hadden gemaakt naar verschillende gasten. 

Sommige gasten blijken daarnaast bijzonder creatief in het vinden van oplossingen om aan drugs te geraken. Volgens The Guardian vond de politie in Nieuw-Zeeland cannabis in tennisballen die over de omheining van een quarantainehotel gemept werden. Personeelsleden van een hotel troffen in een kamer dan weer waterpijpen aan die vervaardigd waren van waterflessen.

Boete van 1.000 pond

Belgen en inwoners uit de meeste andere EU-landen hoeven niet naar zulke hotels, maar ook voor ons scherpt de Britse regering het testbeleid verder aan, zo meldt de BBC. Wie naar Engeland reist, moet voor aankomst een ‘passenger locator form’ invullen en bewijs tonen van een negatieve Covid-test. Vervolgens moet je 10 dagen in zelfquarantaine. Op dag 2 en dag 8 van je quarantaine moet je een test laten afnemen, waarvoor je zelf moet betalen. Wie positief test, moet nog eens 10 dagen in zelfquarantaine.

Wie weigert de verplichte test te laten afnemen, riskeert een boete van 1.000 pond. Bij de tweede test loopt dat bedrag op tot 2.000 pond en wordt de verplichte quarantaine automatisch verlengd naar 14 dagen.

Reizigers op de Londense luchthaven Heathrow.Beeld REUTERS