Videospeler inladen...

Toenemende repressie door leger in Myanmar, maar toch blijven manifestanten op straat komen

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar komen opnieuw mensen op straat, niettegenstaande de toenemende repressie door de militaire junta. In de stad Mandalay heeft het leger volgens plaatselijke media geschoten op betogers die protesteerden tegen de militaire staatsgreep en de opsluiting van regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij zou later deze week voor de rechter moeten verschijnen. 

Sinds de Tatmadaw, het machtige leger van Myanmar, twee weken geleden een einde maakte aan de transitie naar democratie onder Aung San Suu Kyi blijven mensen op straat komen om te protesteren. 

Vandaag zijn er wel minder manifestanten op de been dan de dagen voordien, stellen persagentschappen ter plaatse vast.

Het leger heeft dan ook zijn aanwezigheid in de straten van Myanmar sterk opgevoerd. In verschillende steden zijn gisteren en ook vandaag troepen ingezet en rijden tanks de straten binnen. 

Volgens plaatselijke media heeft het leger vandaag geschoten op betogers in Mandalay, de tweede stad van het land, en zouden er gewonden zijn gevallen.

Ook gisteren werd in de noordelijke stad Myitkyina al geschoten op betogers. Of dat gebeurde met echte kogels dan wel rubberkogels, is niet duidelijk. 

Vrees voor bloedig ingrijpen

De militaire junta dreigt dat wie op straat komt om te protesteren gevangenisstraffen tot 20 jaar riskeert. De voorbije dagen zijn al honderden manifestanten en oppositieleden uit hun bed gelicht en weggebracht naar onbekende plaatsen. Het internet werd vannacht afgesloten. 

Het repressieve optreden doet manifestanten vrezen voor nog hardhandiger ingrijpen. Bij volksopstanden tegen de militaire junta in het verleden, in 2007 en 1988, werd het protest bloedig neergeslagen.

"Maar het straatprotest zal niet stoppen", maakt een betoger zich sterk in een reactie bij AFP. "De eerste stap was de moeilijkste. Nu zijn we niet meer bang om te worden opgepakt of neergeschoten."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Aung San Suu Kyi zou woensdag voor rechter komen

Zo verzamelden in Yangon, het voormalige Rangoon, ook vanochtend toch weer honderden mensen in de buurt van de centrale bank, waar ze werknemers opriepen om het werk neer te leggen. Dat neemt niet weg dat er ook meer en meer bedrijven zijn die hun personeel onder druk zetten om juist niet op straat te komen. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De manifestanten vragen de vrijlating van Aung San Suu Kyi, de regeringsleider die twee weken geleden opzij is gezet en sindsdien niet meer is gezien. 

Aung San Suu Kyi had vandaag voor de rechter moeten verschijnen -of dat persoonlijk of digitaal zal gebeuren is niet duidelijk. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze illegaal walkietalkies het land heeft binnengebracht en zo de in- en uitvoerwetgeving zou hebben geschonden. 

Maar de zitting is uitgesteld tot woensdag. Tot dan zit Aung San Suu Kyi zeker in hechtenis. "U kent zelf oordelen of dat billijk is of niet", zei haar advocaat aan journalisten.

Wie is Aung San Suu Kyi? Kom het hier te weten in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen