Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Parket vraagt proces-verbaal voor Tom Van Grieken na pepperspray in VTM-studio

Parket vraagt proces-verbaal voor Tom Van Grieken na pepperspray in VTM-studio
Beeld vtm

Het parket van Antwerpen vraagt aan de politie om een proces-verbaal op te maken over het optreden van Tom Van Grieken in VTM Nieuws. De Vlaams Belang-voorzitter toonde er zondag een busje pepperspray. Dat is een verboden wapen.

Bekijk: Tom Van Grieken haalt pepperspray boven in tv-studio

Video wordt geladen...

Van Grieken haalde zondagmiddag tijdens een gesprek in de studio van VTM Nieuws in Antwerpen plotseling een busje pepperspray boven. Hij toonde dit in de nasleep van het nieuws van De Morgen dat negen leden van Schild & Vrienden worden doorverwezen naar de raadkamer voor ­inbreuken op de antiracismewet. Sommigen worden ook beschuldigd van negationisme. 

Oprichter Dries Van Langenhove, die voor Vlaams Belang zetelt in de Kamer, wordt onder meer verdacht van het aanzetten tot haat en het verkopen van een verboden wapen. Hij verkocht pepperspray. “We lazen de voorbije drie jaar alsof er een rechtse Al Qaida in de maak was, terwijl het om handel in pepperspray ging. (...) Als dat verboden wapenbezit is, dan zal je veel mensen moeten veroordelen”, zei Van Grieken zondag aan VTM Nieuws over die laatste beschuldiging.

“We vragen aan de Antwerpse politie om een aanvankelijk proces-verbaal op te maken, met de beschrijving van het misdrijf. Zoals intussen iedereen weet is pepperspray een verboden wapen in ons land”, reageert Kristof Aerts van het Antwerps parket. “Het proces-verbaal is een eerste stap. Daarna kunnen we nog opdracht geven aan de politie om verder onderzoek uit te voeren, met bijvoorbeeld een verhoor van Van Grieken. Maar zo ver zijn we voorlopig nog niet.”

Of Van Grieken ook vervolgd zal worden, blijft dus een open vraag. Op verboden wapenbezit staan een celstraf van een maand tot vijf jaar en/of een boete van 100 tot 25.000 euro. “Er ontploffen granaten in Antwerpen maar het Antwerpse parket eist dat de politie een pv opstelt voor dit symbolische politieke statement. Kwestie van prioriteiten”, reageert Van Grieken op Twitter.

Onderzoek van De Morgen: Schild & Vrienden

Hoe de paniek toesloeg bij Schild & Vrienden: ‘Ik MOET dat weten. Ik kan daarvoor vervolgd worden hé’

- Dit zijn de negen Schild & Vrienden-leden van wie het parket vervolging vraagt wegens racisme

- Socialisten willen ‘ondemocratische groeperingen’ verbieden

Tom Van Grieken in het ‘VTM Nieuws’ op 14 februari 2021.Beeld vtm