PA Wire/PA Images

Veelbelovende resultaten van nieuw medicijn tegen obesitas: "Dit kan een 'gamechanger' zijn"

Semaglutide, een nieuw medicijn tegen obesitas, haalt in een klinische studie veelbelovende resultaten. De deelnemers verloren in ruim een jaar tijd gemiddeld 15 procent van hun lichaamsgewicht. "Dit kan een gamechanger zijn", zegt Bart Van der Schueren, professor in de obesitaskliniek van het UZ Leuven, in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Zeker omdat er nog gelijkaardige medicijnen zullen volgen."

Zo'n 2.000 mensen uit 16 landen namen deel aan de studie die 68 weken duurde. In de groep die het middel nam, verloren de proefpersonen gemiddeld 15 procent van hun lichaamsgewicht. Bij de controlegroep die een placebo kreeg, was dat slechts 2,4 procent. Beide groepen kregen ook hetzelfde advies over evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.

Semaglutide is een hormoon dat ook in ons lichaam wordt aangemaakt. Het wordt toegediend als een wekelijkse injectie. Nieuw is het overigens niet, het wordt al gebruikt -in lagere dosissen- als medicijn tegen diabetes type 2 (onder de merknaam Ozempic). Het middel geeft een verzadigd gevoel en vertraagt de maaglediging, waardoor je afvalt, zo vertelt professor Van der Schueren.

Beluister hieronder het gesprek in "Nieuwe feiten" (en lees voort onder de audio):

In lagere dosissen verhoogt het medicijn de insulineaanmaak. Daarom wordt het gebruikt door mensen met diabetes. Maar dat is geen probleem, vertelt Van der Schueren. "Mensen met diabetes hebben er alle belang bij om af te vallen. Dat is een aandoening die vaak geassocieerd wordt met obesitas. Het kan ook geen kwaad voor mensen die geen diabetes hebben, want het gaat enkel werken bij te hoge suikerspiegels."

Obesitas is een chronische aandoening, met een langdurige behandeling
Professor Bart Van der Schueren

Kan het medicijn een alternatief zijn voor een maagoperatie? "Het punt is wel: als je een operatie ondergaat, is dat een blijvend iets. Een van de problemen van obesitas behandelen met een medicijn is dat je de neiging hebt om weer bij te komen als de behandeling stopt, net zoals bij een dieet. Obesitas is een chronische aandoening, met een langdurige behandeling."

"Daar wringt dus wel het schoentje. Bovendien is het medicijn ook duur. Voor semaglutide is de prijs bij ons nog niet gekend. Maar voor een gelijkaardig product dat al op de markt is, Saxenda, is dat ongeveer 250 euro per maand. En dat wordt niet terugbetaald." Er zijn daarnaast ook wel wat nevenwerkingen en het effect op langere termijn moet nog bestudeerd worden.

Doorbraak?

Een eventuele terugbetaling betekent kosten voor de ziekteverzekering, maar Van der Schueren benadrukt dat obesitas ook een hoge factuur met zich meebrengt, omdat het leidt tot heel wat gezondheidsproblemen. "Je kan dus besparen op andere uitgaven. Maar je moet wel goed selecteren in welke populatie je gaat terugbetalen. Het moet gaan om mensen die echt gemotiveerd zijn om iets aan hun levensstijl te doen."

Ik denk dat dit het begin is van iets en dat we nog gelijkaardige geneesmiddelen gaan krijgen

Professor Bart Van der Schueren

Mogen we nu spreken van een doorbraak? "We hebben tot nog toe weinig effectieve geneesmiddelen in de strijd tegen obesitas. Ik denk dat dit wel een gamechanger kan zijn. Ook omdat we heel die hormonale soep van hongerhormonen en verzadigingshormonen beter beginnen te begrijpen."

"Ik denk dat dit het begin is van iets en dat we nog gelijkaardige geneesmiddelen gaan krijgen die op dezelfde zaken inwerken, en zo ons gaan helpen om langzamerhand de obesitasepidemie onder controle te krijgen."

Meest gelezen