Filevorming aan de tunnels. ©   Sare

Tunnels Operaplein paar dagen dicht na problemen met smeltend ijs

Antwerpen -

De twee Brabantstunnels zullen dinsdag en mogelijk ook nog een deel van woensdag gesloten blijven voor het verkeer. De reden: problemen met de blusleidingen en de sprinklers in de tunnel.

Patrick Van de Perre

Het vriesweer van de afgelopen week zorgt op verschillende plekken in de stad voor problemen. Zo was de Bevrijdingstunnel een tijdlang gesloten voor het verkeer na problemen met smeltend ijswater dat in de tunnel voor gevaarlijke situaties zorgde.

Omrijden is de boodschap. ©  rr

De twee Brabantstunnels onder het Operaplein, in het centrum van de stad, zijn sinds zondagavond dicht voor al het doorgaand verkeer. Daar zorgen vorst en vooral de dooi voor problemen met de sprinklers en blusleidingen in de tunnel.

Dit kan bij incidenten voor gevaarlijke situaties zorgen en ook een glad wegdek is niet uitgesloten. De twee Brabantstunnels zijn daarom afgesloten voor het verkeer. Arbeiders krijgen zo ook de kans om de problemen in de leidingen aan te pakken.

Verkeershinder

Het is niet duidelijk hoelang de hinder zal duren. Vermoedelijk zullen de tunnels dinsdag en mogelijk een deel van woensdag nog afgesloten zijn voor het doorgaand verkeer. De gesloten tunnels zorgden maandag al voor de nodige verkeershinder.

Automobilisten werden langs beide zijden van de tunnels afgeleid en zochten onder meer een alternatieve route door de studentenbuurt. Wie van noord naar zuid of omgekeerd wil rijden, kan dus voorlopig best de omgeving van het Operaplein vermijden.

Tunnel vaker afgesloten

De tunnels zijn open sinds mei vorig jaar en er rijden op een werkdag per rijrichting gemiddeld 5.600 auto’s doorheen. De verwachting is dat dit aantal nog flink zal toenemen wanneer de coronacrisis achter de rug is en het verkeer weer verder toeneemt.

Glad wegdek. ©   RR

Het is niet de eerste keer dat de tunnels onder het Operaplein met incidenten in het nieuws komen. Zij het dat het doorgaans niets met het koude weer te maken heeft. Uit cijfers van de lokale politie blijkt dat er tussen de opening in mei en september van vorig jaar 44 keer melding is gemaakt van problemen. Het ging dan telkens om klemgereden bestelwagens, waarvan de chauffeur de maximumhoogte van de tunnel uit het oog verloren was. De chauffeurs reden zich vast in de monden van de tunnels en in elf gevallen moest een tunnel tijdelijk gesloten worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER