Werkexpert Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Werkexpert Stijn Baert. © Getty Images, Photonews / Gregory Van Gansen

Carrière van Belg duurt 34 jaar, die van Nederlander 41: “Onhoudbaar als we zorg op hoog niveau willen houden”. Maar hoe houden we het langer vol?

Als we naar een minimumpensioen van 1.500 euro willen, moeten we dan echt allemaal langer werken? Onze werkexpert Stijn Baert merkt alvast op dat Belgen met een gemiddelde loopbaanduur van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Moeten we ons zorgen maken over onze toekomst? En hoe blijf je langer fit op de arbeidsmarkt? “Het probleem is dat we tegelijk laat beginnen werken en er vroeg mee ophouden, maar tussen onze 25 en 50 jaar veel te hard gaan.”

195 reacties

  • eli bosch

    3 jaar geleden
    ik heb nu 34 jaar op de teller staan en moet toch nog 12 jaar gaan vooraleer ik pensioen ontvang omdat ik enkele jaren vrijwillig deeltijds gewerkt heb. Hoe valt dit te rijmen? Dus eigenlijk mag ik nu stoppen met werken want ben voor de rest ook maar een gemiddelde Belg
  • Raf Van den Brande

    3 jaar geleden
    Raf Stevens, legerdienst wordt meegeteld in uw loopbaancarriere .
  • San Pauwels

    3 jaar geleden
    Door technologische innovaties gaan er jobs verdwijnen. 9 to 5 jobs zijn met uitsterven bedreigd. R. Branson stelt dat werknemers in de nabije toekomst slechts drie dagen moeten werken. Sommigen zullen hun job moeten delen, omdat er een tekort aan jobs is, zoals nu al het geval is.
  • eli bosch

    3 jaar geleden
    Geachte heer professor, mocht iedereen effectief 35 jaar werken dan waren we eruit. Maar de ene moet 45 jaar werken om hetzelfde of lager pensioen te krijgen dan enen die 0 jaar gewerkt heeft en van het systeem heeft geleefd.
  • Fonny Labie

    3 jaar geleden
    top, ik ben op mijn 17de begonnen en ben nu 55 jaar jong. Dus op 58 heb ik ook een carriere van 41jaar. Mag ik dan met volwaardig pensioen?
  1. Vergeet ‘admin’ en ‘passw00rd’: met deze zes tips heb jij wél een veilig wachtwoord
    Independer

    Vergeet ‘admin’ en ‘passw00rd’: met deze zes tips heb jij wél een veilig wachtwoord

    Uit recent onderzoek van NordPass blijkt dat veel Belgen wachtwoorden gebruiken die eenvoudig te raden zijn. Wat zij onvoldoende beseffen, is dat dit zware gevolgen kan hebben, aangezien je zo een makkelijk doelwit bent voor online hackers. Vorig jaar nog waren liefst een half miljoen Belgen slachtoffer van een datalek. Hoe kan jij voorkomen dat jouw Facebook-account of wifi-netwerk gehackt wordt? Met deze zes simpele tips van Independer.be stel jij een niet te kraken paswoord op.
  2. De ‘Wolf van Wall Street’ schrijft boek met beleggingsadvies, onze geldexpert wikt en weegt zijn tips: “Hier ben ik geen voorstander van”
    PREMIUM

    De ‘Wolf van Wall Street’ schrijft boek met beleggings­ad­vies, onze geldexpert wikt en weegt zijn tips: “Hier ben ik geen voorstan­der van”

    Jordan Belfort – de Wolf van Wall Street – verdiende tientallen miljoenen met illegale beleggerspraktijken. Wie de gelijknamige topfilm met Leonardo DiCaprio zag, weet hoe het verhaal uiteindelijk eindigde: in de cel. Na zijn straf ging de Amerikaan aan de slag als consultant en spreker. Daarnaast schreef hij al meerdere beleggersboeken. Zijn nieuwste werk is naar eigen zeggen ‘een gids om een fortuin te verdienen op de aandelenbeurs’. Maar hoeveel kan je daarvan geloven? Wij legden tien van Belforts tips en inzichten voor aan HLN-geldexpert Pascal Paepen.