Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

Erika Vlieghe ziet twee voorwaarden voor we kunnen versoepelen: ‘Over exacte datum kunnen we niet speculeren’

Erika Vlieghe ziet twee voorwaarden voor we kunnen versoepelen: ‘Over exacte datum kunnen we niet speculeren’
Beeld © Stefaan Temmerman

De coronacijfers blijven de goede kant uitgaan. En toch mogen we nog niet hopen op versoepelingen na 1 april. Het is tot die dag dat de huidige maatregelen alvast gelden. Daarna is het koffiedik kijken. Dat zegt Erika Vlieghe, infectioloog en voorzitter van de GEMS, de expertengroep die de overheid bijstaat in de corona-aanpak. Ze ziet twee dingen die moeten gebeuren vooraleer we van die langverhoopte versoepelingen kunnen spreken.

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen daalde maandag spectaculair met bijna 20 procent in vergelijking met de week voordien. Ook het dagelijks aantal nieuwe ziekenhuisopnames nam opnieuw af, dit keer met 10 procent. Hoopgevende cijfers, met andere woorden. Tel daarbij de vaccinatiecampagne die traag maar gestaag op gang komt, en het rijk van de vrijheid zou in zicht moeten komen. Zeker omdat het bijna lente is: het is vooral in de winter dat infectieziekten, zoals Covid-19 en griep, goed gedijen.

Risicogroepen en 65-plussers

Maar volgens intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) zullen we “pas gerust mogen zijn als de risicogroepen en de 65-plussers gevaccineerd zijn”. Dat is een grote groep van naar schatting drie miljoen mensen. Het zal nog even duren voor die allemaal hun tweede vaccinatie achter de rug hebben. Nadien zijn de gevaccineerden nog niet direct optimaal beschermd, omdat hun lichaam nog even tijd nodig heeft om antistoffen aan te maken. 

“Als we in maart zouden kunnen beginnen met het vaccineren van de 65-plussers en de risicogroepen, zou dat heel mooi zijn”, zegt de woordvoerster van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). “Dat is zo voorzien in de planning, maar alles hangt af van de levering van de vaccins. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere factoren die het vaccineren kunnen vertragen. Hoeveel mensen zullen bijvoorbeeld hun afspraak verplaatsen naar een latere datum? Zeker is wel dat niet alle 65-plussers en risicogroepen volledig gevaccineerd zullen zijn op 1 april, de datum waarop de huidige maatregelen in theorie eindigen.” Wanneer al deze mensen dan wel hun tweede spuitje gekregen zullen hebben, daarover kon het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid maandag nog geen prognoses geven.

Erika Vlieghe, voorzitter van het adviesorgaan GEMS, gaat nog een stapje verder. Volgens haar zijn we er nog niet als deze drie miljoen mensen gevaccineerd zijn: “Het klopt wat Geert Meyfroidt zegt: als de 65-plussers en de risicogroepen gevaccineerd zijn, zal de druk op de ziekenhuizen afnemen. Dat is uiteraard zo. Zij zijn het meest kwetsbaar om ziek te worden. Daarom krijgen ze ook voorrang. Maar er zijn ook veertigers, vijftigers en zestigers die officieel niet geboekstaafd staan als risicopatiënten maar het wel zijn.”

“Wanneer we exact mogen rekenen op versoepelingen, daarover kunnen we niet speculeren. Er zijn twee grote onbekenden in dit verhaal. Ten eerste is er de evolutie van de epidemie. Het aantal besmettingen en het aantal hospitalisaties zijn nu wel voorzichtig aan het dalen, maar ze moeten nog verder naar beneden. Of dat zal gebeuren, is niet te voorspellen. Dat is zoals het weer, ook niet te voorspellen. Het enige dat we kunnen doen, is allemaal verder de maatregelen volgen. Ten tweede is er de evolutie van de vaccinatiecampagne. Ook die volgt een eigen ritme. We zijn namelijk sterk afhankelijk van de leveringen en van de snelheid van het vaccineren. Het is voorlopig koffiedik kijken.”

Restaurants open

Toch vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de restaurants ten laatste op Pasen, op 4 april dus, moeten heropenen. Dat zei hij in De Zondag. Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de Franstalige liberalen, en Waals minister-president Elio Di Rupo eisen zelfs dat dit al op 21 maart gebeurt.

“De mogelijkheden om te versoepelen worden intensief onderzocht binnen de GEMS”, zegt professor Vlieghe. “Die versoepelingen zullen heel voorzichtig, stap voor stap, moeten gebeuren. Maar over datums ga ik niet speculeren. Dat geeft achteraf alleen maar miserie.”