© ATV

Ouders in beroep tegen taakstraf van minderjarige uit Kapellen wegens ‘lockdownfeestje’

Kapellen -

De ouders van een van de jongeren die zondag een taakstraf hebben gekregen van de jeugdrechter in Antwerpen, hebben beroep aangetekend tegen die beslissing. Ze zullen ook klacht indienen bij het Kinderrechtencommissariaat. Dat bevestigt hun advocaat Kris Luyckx aan onze redactie. “Dit is er los over”, vindt hij.

dvd

LEES OOK: Antwerps parket blijft achter aanpak staan: “Maar we begrijpen dat impact bijzonder groot kan zijn”

Het verhaal van de zeven minderjarige jongeren lokt veel reacties uit. Ze werden zaterdagavond rond 23u ‘betrapt’ op wat het Antwerps parket een lockdownfeestje noemt. Vervolgens werden ze meegenomen naar het politiekantoor en één voor één verhoord. De parketmagistraat van dienst oordeelde dat de jongeren, onder wie jongens en meisjes van 14 en 15 jaar oud, voor de jeugdrechter moesten komen.

Die besliste uiteindelijk om huisarrest en 20 tot 40 uur dienstverlening op te leggen – een soort taakstraf. Maar vooral dat de jongeren in afwachting van hun voorleiding werden opgesloten in de cellen van het justitiepaleis in Antwerpen en pas zondag in de loop van de namiddag werden voorgeleid, noemen de ouders mensonwaardig. “Ze hebben van het begin tot het einde geweend”, zeggen zij.

“Buiten proportie”

Volgens Kris Luyckx, de advocaat van de ouders van een van de jongeren, hadden de tieners zaterdagavond afgesproken in de tuin. De ouders waren daarvan op de hoogte, maar het was te koud en dus gingen ze naar binnen. Er kwamen nog vrienden langs, en toen waren ze met zeven.

Dat is in strijd met de geldende coronamaatregelen en dat erkennen de ouders ook. Toch wil Luyckx de term ‘lockdownfeestje’ nuanceren. “Vier anderen werd wel de deur gewezen. Van overlast was geen sprake”, zegt hij.

Luyckx vindt de aanpak van het parket buiten proportie. “Het gaat hier om kinderen, die sluit je niet op in het justitiepaleis”, meent hij. “Bovendien zitten zij ook nog eens samen in de klas, waar er dan weer geen probleem is. Dit gaat er gewoon los over.”

Beroep

De ouders, die anoniem wensen te blijven, hebben beroep aangetekend tegen de taakstraf en zullen ook klacht indienen bij het Kinderrechtencommissariaat. “De bedoeling daarvan is vooral om het debat aan te zwengelen: gaan we zo om met onze kinderen in coronatijden? Deze aanpak leidt tot trauma’s. Alles mag dan nog volgens het boekje gebeurd zijn, elke vorm van menselijkheid is hier compleet zoek”, zegt Luyckx.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) geeft aan dat de ouders klacht kunnen indienen bij het Comité P indien zij vinden dat de politie niet correct heeft opgetreden.

Bij de politiezone Noord, die de vaststellingen zaterdagavond deed, valt te horen dat de interventie zonder incidenten is verlopen. “Alle jongeren zijn respectvol behandeld en hebben op het commissariaat eten en drinken gekregen. Verschillende van de betrokken ouders hebben ook zelf aangegeven dat zij vonden dat wij correct te werk zijn gegaan”, zegt commissaris Tom De Gent.

De politie wijst erop dat zij enkel objectieve vaststellingen hebben gedaan na een oproep. “Daarna volgen wij de richtlijnen die in het ministerieel besluit zijn opgenomen, namelijk contact opnemen met de magistraat van dienst. Het parket beslist verder wat er met de jongeren gebeurt”, zegt De Gent.

Georganiseerd

Het parket verdedigt de aanpak. “We begrijpen dat de impact voor minderjarigen en hun ouders bijzonder groot kan zijn. Daarom worden dergelijke onderzoeken en maatregelen niet lichtzinnig genomen.”

Tegelijk wijst het parket ook op de impact van het coronavirus op de samenleving. “Enkel samen kunnen we dit virus zo veel mogelijk proberen onder controle te houden. Die verantwoordelijkheid dragen we allemaal. Ook het openbaar ministerie heeft hierin een maatschappelijke taak en plicht. Over het gevoerde beleid is en wordt meermaals heel duidelijk en transparant gecommuniceerd”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER