Deze man maakt duidelijk wat hij van de verplichte quarantaine vindt.  ©  AFP

Moeizame start van verplichte quarantaine voor terugkerende Britten

De nieuwe maatregelen over de verplichte quarantaine na aankomst uit hoogrisicogebieden bezorgen de Britse autoriteiten kopzorgen. Hoewel ze maandagochtend al van kracht werden, kreeg veel grenspersoneel pas zondagavond via e-mail de nodige informatie over de maatregelen.

Bron: BELGA

Sinds maandag moeten personen die naar Engeland terugkeren uit een hoogrisicogebied onmiddellijk na aankomst elf nachten op hotel in quarantaine gaan. Voor overnachting en maaltijden komt dat per persoon op 1.750 pond (ongeveer 2.000 euro).

Die maatregel geldt voor Britten, Ieren en burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Voor andere personen die uit hoogrisicogebieden komen, geldt sowieso een inreisverbod. Personen uit andere landen die Engeland binnenkomen moeten verplicht in quarantaine, en moeten zich tweemaal laten testen.

Het grenspersoneel kreeg pas zondagavond alle informatie over de nieuwe maatregelen. De vakbond Public and Commercial Services Union (PCS) spreekt van “een schande”. Veel douanepersoneel voelt zich volgens PCS onvoorbereid en ondergewaardeerd.

Kosten

Wie tijdens zijn isolement positief test op corona, moet echter langer in quarantaine blijven. Dat leidt tot 1.200 pond (ongeveer 1.400 euro) extra kosten. Deze maatregel werd echter pas aangekondigd nadat de hotelovernachtingen na terugkomst verplicht werden. Dat zorgde voor veel kritiek, vooral op de hoge kosten.

Premier Boris Johnson vond die niet terecht: “Het is momenteel sowieso illegaal om naar het buitenland te reizen voor vakantie. Wij verwachten dat mensen die uit één van de hoogrisicogebieden terugkomen, in staat zijn die kosten te betalen”, zei hij maandagavond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer