Ben Weyts: “Meer contactonderwijs voor hoger onderwijs mogelijk vanaf 15 maart als cijfers gunstig evolueren”

 ©  DVH

Goed nieuws voor de studenten in het hoger onderwijs. Daar zal het vanaf 15 maart opnieuw mogelijk zijn om contactonderwijs te organiseren. “Als de huidige evolutie aanhoudt”, klinkt het.

Als de huidige evolutie van de pandemie zich doorzet dan kunnen hogescholen en universiteiten vanaf 15 maart meer contactonderwijs organiseren op maat van de verschillende opleidingen. Het streefdoel is studenten twee halve dagen of één dag onderwijs op campus per week, of een equivalent daarvan, te kunnen verzekeren, als de praktische omstandigheden het toelaten.

De beperking tot 10 procent van de campuscapaciteit wordt opgetrokken tot een maximum van 20

 ©  BELGA

procent. Dat werd beslist na overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, vertegenwoordigers van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogenscholenraad. De strenge veiligheidsmaatregelen blijven wel behouden.

Studenten kunnen waar mogelijk zelf nog altijd kiezen voor afstandsonderwijs. “Dit is nog niet de grote heropening”, zegt Weyts. “Maar het is een positief perspectief voor elke individuele student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt. We blijven constant de situatie monitoren en van zodra we kunnen, eventueel ook nog voor de Paasvakantie, maken we versoepelingen mogelijk of grijpen we in met strengere maatregelen.”

Er gelden al sinds oktober zeer strenge coronamaatregelen voor de meer dan 270.000 studenten in Vlaanderen. Sinds eind november kunnen weliswaar essentiële practica, stille studie- en werkplekken, beperkte campusmomenten en specifieke activiteiten voor eerstejaarsstudenten georganiseerd worden, maar er mocht maximaal 10 procent van de campuscapaciteit benut worden. “Veel studenten zijn al lang niet meer op de campus geweest en dreigen te vereenzamen. Diverse studies wijzen uit dat het welbevinden van de studenten onder druk staat. Zeker nu er perspectief gegeven wordt voor andere segmenten van de samenleving, hebben ook de studenten nood aan een positief perspectief”, klinkt het.

“Eerder dan te spreken van totale percentages of cijfers over de capaciteit op de campus, benaderen we de situatie nu vooral vanuit het oogpunt van de studenten. Ze zullen nog altijd vooral afstandsonderwijs krijgen, maar ook echte campusmomenten”, zegt Weyts. “De coronabeperkingen van het voorbije jaar hebben er stevig ingehakt. De sociale isolatie weegt enorm op het gemoed. Met dit positieve perspectief willen we studenten motiveren om de geleverde inspanningen vol te houden, zodat de cijfers gunstig blijven”.

De ministers van Onderwijs, de VVS, de VLIR en de Vlaamse Hogescholenraad blijven intussen aandringen op een aanpassing van het Ministerieel Besluit om het door hen uitgewerkte voorstel omtrent de kotbubbel te vertalen in de regelgeving. Zo komt er duidelijkheid en rechtszekerheid voor studenten, koteigenaars en ordediensten.

LEES OOK. Idee onlangs nog van tafel geveegd, nu mag de ‘kotbubbel’ plots toch: “Maar probleem is nog niet opgelost”

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen