Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccins

66 procent bescherming tegen milde symptomen: Johnson & Johnson vraagt in Europa groen licht voor vaccin

66 procent bescherming tegen milde symptomen: Johnson & Johnson vraagt in Europa groen licht voor vaccin
Beeld Wannes Nimmegeers

Farmabedrijf Johnson & Johnson heeft bij het Europees Geneesmiddelenagentschap een voorwaardelijke markttoelating voor zijn coronavaccin aangevraagd. Mogelijk volgt midden maart al een beslissing, zo meldt het EMA.

Het J&J-vaccin is een van de pijlers van de Belgische vaccinstrategie. Ons land heeft 5 miljoen dosissen besteld. Het vaccin heeft als groot voordeel dat één prik misschien al voldoende is, terwijl men bij de andere toegelaten coronavaccins na drie of vier weken terug moet voor een tweede dosis.

Het vaccin heeft een werkzaamheidsgraad van 66 procent, dat is behoorlijk lager dan bij andere vaccins. De al goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna bieden volgens de proeven ongeveer 90 procent bescherming.

Indien het EMA het vaccin volgende maand een positieve beoordeling zou geven, dan kan de Europese Commissie een voorwaardelijke markttoelating verlenen. Momenteel zijn drie vaccins toegestaan op de Europese markt: de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

In de VS heeft Johnson en Johnson al de verwachting uitgesproken dat het vaccin al in maart op de markt kan komen.