Een moeder geeft haar baby de borst in een schilderij van Pierre-Auguste Renoir.
Public domain

Pas bevallen vrouw zegt dat ze moedermelk via haar oksels afscheidt, wat is daar van aan?

Het internet is momenteel in de ban van een filmpje van een pas bevallen jonge vrouw die borstvoeding geeft en een ontdekking heeft gedaan die ze ook met de wereld gedeeld heeft. Als ze namelijk op een bepaalde plaats in haar oksel duwt, komen daar enkele druppeltjes melk uit. Vroedvrouw en lactatiekundige Dorien Daems zegt in "De wereld vandaag" dat dit fenomeen nog voorkomt, maar dat het wel erg uitzonderlijk is. 

Daems zegt een beetje geschrokken te zijn dat de vrouw alles zo expliciet liet zien in het filmpje, maar het klopt wel. Veel komt het niet voor, maar er zijn vrouwen die borstvoeding beginnen te geven en die merken dat ze klieren onder de oksel krijgen die beginnen te zwellen. Dat zijn dus melkklieren die daar zitten, zegt Daems, maar het is zeker niet standaard bij elke vrouw. 

Bekijk hier het filmpje van de pas bevallen vrouw die zegt dat er melk uit haar oksels komt (en lees voort onder de video):

Die extra melkklieren worden gevormd op de tepellijn of melklijst, die bij een embryo loopt van de lies tot aan de oksels. Op die melklijst worden de melkklieren en de tepels gevormd, bij mensen en andere aapachtigen op de borst, bij hoefdieren tussen de achterpoten en bij varkens en knaagdieren over heel de onderkant van de romp. 

Bij mensen gebeurt het wel vaker, bij zo'n 1 procent, dat er ook een extra tepel of zelfs meerdere gevormd worden, meestal op die melklijst, en soms ook melkklieren. En die kunnen dus ook in de oksel voorkomen, aangezien de melklijst doorloopt tot in de oksels.  

Beluister hier het gesprek met Dorien Daems in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de video):

Bij deze vrouw was dat dus ook het geval, maar wat heel uitzonderlijk is, is dat de klier ook nog een uitgang heeft, waardoor ze in staat was er enkele druppeltjes melk uit te duwen. Dorien Daems werkt 20 jaar als vroedvrouw en lactatiekundige - specialist op het gebied van borstvoeding - en in heel haar carrière heeft ze het 1 of 2 keer meegemaakt dat een pas bevallen mama expliciet zei dat er een druppeltje melk uit haar oksel kwam.

(lees verder onder de illustratie)

De melklijst of tepellijn loopt bij de mens van de lies tot in de oksels. Een derde tepel komt meestal op die melklijst voor, onder de gewone tepels, en ook melkklieren kunnen zich op die melklijst ontwikkelen op een andere plaats dan de normale borsten.
The Geneva Foundation for Medical Education and Research/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Geen reden tot ongerustheid

Vrouwen die als ze borstvoeding beginnen te geven, een gezwollen melkklier in hun oksel hebben, moeten zich daar niet ongerust over maken, zegt Daems. Het is natuurlijk dat er een klier per ongeluk op die plaats verzeild is geraakt en dat die opzwelt aan het begin van de borstvoeding. Meestal verdwijnt dat vanzelf na 2 tot 3 weken. 

Het is wel normaal dat pas bevallen mama's zich zorgen maken over een knobbel of bobbeltje, maar dan is het belangrijk om uit te leggen wat er aan de hand is en dat het vanzelf zal verdwijnen, zo zegt Daems. 

Het lijkt haar anderzijds niet nodig, ook omdat het zo weinig voorkomt, om op voorhand steeds aan zwangere vrouwen uit te leggen dat het zou kunnen gebeuren. 

Meest gelezen