Eerste gevallen van Braziliaanse variant in ons land zijn volgens viroloog Steven Van Gucht geen reden tot paniek
De Braziliaanse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is, is voor het eerst opgedoken in ons land. Toch is dat volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht geen reden tot paniek. Het gaat om slechts vier gevallen, een verwaarloosbaar klein aantal. Bovendien is de kans groot dat onze vaccins ook deze mutant de baas kunnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Mysterie in Japan: levensgevaarlijke infecties door streptokokken pieken
Japanse gezondheidsexperts staan voor een raadsel. Over heel het eiland is er een toename van het toxischeshocksyndroom veroorzaakt door een bepaalde stam van streptokokken. 30 procent van de getroffen patiënten sterft eraan. De boosdoener, streptococcus pyogenes, wordt ook vleesetende bacterie genoemd. -
Amerikanen betalen er bijna 1.000 euro per maand voor, maar afvalmiddel Ozempic kan “voor nog geen 5 dollar” gemaakt worden
De Deense farmagigant Novo Nordisk zou zijn razend populaire afslankmiddel Ozempic kunnen produceren voor minder dan 5 dollar per maand. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Een opvallend bedrag als je weet dat een maandkuur in de Verenigde Staten bijna 1.000 dollar kost. -
-
PREMIUM
Geldt je doktersvoorschrift ook in Spanje? En mogen slaapmiddeltjes mee op het vliegtuig? Dit moet je weten over medicatie op reis
-
PREMIUM
1 op de 5 Belgen in de psychiatrie zit er omwille van een alcoholverslaving: “En we zien steeds meer vrouwen”
Denk bij Belgen in de psychiatrie niet aan depressies of psychoses: liefst een op de vijf mannen en een op de negen vrouwen zit er omdat hij of zij hulp zoekt voor alcoholmisbruik, meldt de FOD Volksgezondheid. Wat maakt je gevoelig voor een verslaving? Wanneer zit je in de gevarenzone? En hoe blijf je clean, met alcohol op elke hoek? Toxicoloog Jan Tytgat en psychiater Marianne Destoop verhelderen. -
PREMIUM
Neuroloog werpt licht op nieuwe studie over dementie: “Zo blijf je alle delen van je hersenen stimuleren”
Volgens een nieuwe studie is het mogelijk om het risico op dementie op latere leeftijd te voorspellen op basis van veranderingen in het brein in de decennia voordien. “Want tussen je 40ste en 65ste vinden er meer ontwikkelingen plaats in de hersenen dan eerst gedacht”, stellen wetenschappers. Neuroloog Tim Van Langenhove (UZ Gent) werpt zijn licht op het onderzoek én vertelt wat je zelf kan doen om het risico op dementie te verminderen. -
PREMIUM
Stopt je neus niet met bloeden, zoals bij Nina Pinzarrone? Arts legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen
-
Mijnenergie
Is de stroom van jouw zonnepanelen deze lente en zomer weer wat meer waard?
-
PREMIUM
Vergeetachtigheid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziekte: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”
Een recent onderzoek bij Amerikaanse veteranen die de diagnose van dementie hadden gekregen kwam tot een opmerkelijke conclusie. Bij 1 op de 10 is de verandering in gedrag of vergeetachtigheid mogelijk niet het werk van dementie maar van een zieke lever. En die leveraandoening kan men behandelen. Maar wat zijn de wetenschappers precies te weten gekomen tijdens hun onderzoek? Om welke leveraandoening gaat het dan precies? En wat houdt de behandeling in? HLN wetenschapsjournalist Martijn Peters licht de studie toe. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt