Sciensano-viroloog Steven Van Gucht
Volledig scherm
PREMIUM
Sciensano-viroloog Steven Van Gucht © VTM NIEUWS

Eerste gevallen van Braziliaanse variant in ons land zijn volgens viroloog Steven Van Gucht geen reden tot paniek

De Braziliaanse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is, is voor het eerst opgedoken in ons land. Toch is dat volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht geen reden tot paniek. Het gaat om slechts vier gevallen, een verwaarloosbaar klein aantal. Bovendien is de kans groot dat onze vaccins ook deze mutant de baas kunnen.

  1. Vergeetachtigheid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziekte: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”
    PREMIUM

    Vergeetach­tig­heid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziek­te: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”

    Een recent onderzoek bij Amerikaanse veteranen die de diagnose van dementie hadden gekregen kwam tot een opmerkelijke conclusie. Bij 1 op de 10 is de verandering in gedrag of vergeetachtigheid mogelijk niet het werk van dementie maar van een zieke lever. En die leveraandoening kan men behandelen. Maar wat zijn de wetenschappers precies te weten gekomen tijdens hun onderzoek? Om welke leveraandoening gaat het dan precies? En wat houdt de behandeling in? HLN wetenschapsjournalist Martijn Peters licht de studie toe.
  2. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.