1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Terroristen van Brussel en Parijs wilden hooggeplaatsten ontvoeren

De terroristen van de aanslagen in Brussel en Parijs hebben ook overwogen om hooggeplaatste personen in ons land te ontvoeren. Het plan was om in ruil de vrijlating te vragen van verschillende terreurverdachten.

tg

Dat blijkt uit informatie afkomstig van de laptop die is gevonden bij een van de huiszoekingen vlak na de aanslagen van 22 maart waar VRT Nieuws de hand op kon leggen.

Na de aanslagen op Brussels Airport en op metrostation Maalbeek hebben de onderzoekers het appartement van de terroristen in de Max Roosstraat in Schaarbeek doorzocht. Daarbij is in de vuilnisbak een laptop gevonden die experts konden uitlezen. VRT Nieuws heeft de hand kunnen leggen op het proces-verbaal van de analyse van die computer.

Uit gesprekken tussen de terroristen van Parijs en Brussel en een zekere Abu Ahmed in Syrië die op die computer stonden, blijkt hoe er overwogen werd om verschillende hooggeplaatste personen in ons land te ontvoeren om zo de vrijlating van twee terreurverdachten te eisen. Om welke personaliteiten het ging, is niet duidelijk.

De twee terreurverdachten die men in ruil voor de vrijlating van de ontvoerde hooggeplaatsten moest laten gaan zijn Mohamed Bakkali, die de terroristen hielp door auto’s en huizen te huren, en Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods museum in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER