Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Trump opent aanval op McConnell: ‘Met hem aan het roer zullen Republikeinen nooit meer gerespecteerd worden’

Mitch McConnell, de Republikeinse fractieleider in de Amerikaanse Senaat.Beeld AFP

Donald Trump heeft de aanval geopend op de Republikeinse fractieleider in de Senaat. Mitch McConnell stemde zaterdag tegen een veroordeling van Trump in zijn tweede impeachmentproces, maar nadien veroordeelde hij de ex-president wel fel. Volgens Trump zal de Republikeinse partij ‘nooit meer gerespecteerd worden’ met McConnell aan het roer.

en

Trump bracht een verklaring naar buiten via zijn politieke lobbygroep Save America. “Door een gebrek aan politiek inzicht en persoonlijkheid is McConnel in sneltempo van een meerderheidsleider naar een minderheidsleider geëvolueerd”, schrijft Trump. Hij verwijst zo naar het pijnlijke verlies van de Republikeinen in de Senaat. 

“Mitch is een saaie, norse politicus die nooit lacht”, schrijft Trump verder over zijn voormalige bondgenoot. “Als de Republikeinen in de Senaat bij hem blijven, dan zullen ze niet meer winnen: de Republikeinse partij zal nooit meer gerespecteerd of sterk zijn met politieke ‘leiders’ zoals McConnell aan de knoppen.”

Lees ook:

▶ Republikeins Senaatsleider spreekt Trump vrij, maar haalt dan uit: ‘Machtigste man op aarde vertelde leugens

Republikeinen nog steeds in de greep van Trump

Georgia

In de twee pagina’s tellende verklaring wrijft Trump McConnell ook het verlies bij de Senaatsverkiezingen in Georgia aan. Volgens Trump is dat verlies het gevolg van de kwaadheid van de Republikeinen “op hun onbekwame gouverneur Brian Kemp, op staatssecretaris Brad Raffensperger en op de Republikeinse partij”. “McConnell wilde het bedrag van de steuncheques in de coronacrisis op 600 dollar houden, terwijl ik en de Democraten dat wilden optrekken tot 2.000 dollar.” Indirect herhaalde Trump ook zijn ongefundeerde bewering over verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen. 

De ex-president heeft het Witte Huis nu bijna een maand geleden verlaten, maar zijn invloed op de Republikeinse partij blijft groot. Slechts zeven van de vijftig Republikeinse senatoren stemden zaterdag voor een veroordeling in het impeachmentproces. Trump stond er terecht voor het aanzetten tot de bestorming van het Capitool begin januari. 

‘Moreel en feitelijk verantwoordelijk’

McConnell stemde tegen. Nadien noemde hij Trump wel “moreel en feitelijk verantwoordelijk” voor de aanval op het parlement. “De leider van de vrije wereld kan niet wekenlang bulderen dat schimmige krachten ons land stelen en daarna doen alsof hij verrast is als mensen dat geloven en roekeloze dingen doen", klonk het. McConnell verweet de president ook dat hij te weinig actie ondernomen had om een einde te maken aan de rellen, en voegde eraan toe dat Trump nu, als een gewone burger, nog vervolgd kan worden door het gerecht. “Hij is nog aan niets ontsnapt.”

Zowel Trump als zijn tegenstanders in de ‘Grand Old Party’ hebben al gedacht aan de oprichting van een nieuwe partij.

Links: Donald Trump. Rechts: de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell.Beeld Photonews/AP