Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Winkels open in maart, pubs pas in mei: zo wil Brits premier Johnson het land heropenen

Brits eerste minister Boris Johnson.Beeld REUTERS

De Britten moeten, ondanks het grote vaccinatiesucces, nog 5 maanden wachten tot het normale leven een beetje is teruggekeerd. Dat blijkt uit de ‘roadmap’ die de regering-Johnson heeft laten lekken aan de Engelse pers. Tot die tijd zal de economie met kleine stapjes worden heropend.

Geschrokken van de kritiek die hij eerder tijdens de coronacrisis heeft gehad, is premier Boris Johnson uiterst behoedzaam bij het opheffen van de strenge lockdown. Met de coronacijfers gaat het in het Verenigd Koninkrijk zeer snel de goede kant op. 

Op 8 maart moeten de scholen weer open zijn. De vraag is of dat gaat lukken omdat de onderwijsvakbonden tegen de terugkeer van klassikaal onderwijs zijn. Eind maart mogen de gewone winkels weer open, een paar weken later gevolgd door golf- en tennisclubs. Tegen die tijd mogen mensen ook weer in eigen land op vakantie gaan.

Begin mei mogen de pubs en restaurants weer, op beperkte schaal, gasten ontvangen. De kroegkoning van het Verenigd Koninkrijk, Tim Martin, heeft de regering opgeroepen de pubs na Pasen al te openen. Hij heeft gewaarschuwd dat veel horecagelegenheden een langere lockdown niet overleven. Pas in juli kan de horeca weer op volle gang zaken doen, al moeten mensen dan nog afstand van elkaar houden. Het dringende advies om thuis te werken zal niet komen te vervallen.

De komende dagen vergaderen ministers over een nadere invulling van de versoepeling, die Johnson maandag officieel zal presenteren. Conservatieve kamerleden zijn niet te spreken over het trage handelen van hun leider.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog