Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Citigroup krijgt overgeschreven 415 miljoen euro niet terug na menselijke fout

Citigroup krijgt overgeschreven 415 miljoen euro niet terug na menselijke fout
Beeld EPA

‘Een van de grootste blunders uit de Amerikaanse bankgeschiedenis.’ Zo noemt CNN de foute overschrijving van 900 miljoen dollar (748 miljoen euro) die Citibank uitvoerde. Heel wat miljoenen keerden intussen terug op de rekening. Een rechter in New York wees echter de claim van de grootbank af om ook de resterende 415 miljoen euro te recupereren.

en

Het voorval dateert van augustus vorig jaar, toen Citigroup optrad als kredietagent voor het cosmeticabedrijf Revlon. In plaats van 6,6 miljoen euro aan intresten terug te betalen aan de bedrijven die Revlon geld hadden geleend, stortte de bank verkeerdelijk de bijna volledige 748 miljoen euro aan kredieten terug. Volgens Citigroup ging het om een menselijke fout.

De bank eist sindsdien het geld terug. Een deel van de ontvangers, waaronder hefboomfondsen en professionele beleggers, stortten vrijwillig miljoenen terug. Er bleef echter toch nog 415 miljoen euro over die niet gerecupereerd kon worden.

Ook een rechtszaak brengt nu niets op. Volgens de rechter is het “irrationeel” dat een professionele instelling als Citigroup dergelijke fout kon maken bij een overschrijving. Daarenboven ging het om exact het bedrag dat werd uitgeleend en waar de schuldeisers dus recht op hebben, zij het op een later tijdstip. De bedrijven verklaarden dat ze dachten dat het om een vervroegde afbetaling ging. Citigroup is het niet eens met het vonnis en zal beroep aantekenen.