Gentse Bibberduik afgelast wegens... te koud

© archief/Jan Vens

De Bibberduik, een traditie in Gent waarbij honderden mensen in het ijskoude water van de Blaarmeersen duiken, gaat niet door. Dat meldt de Stad Gent woensdag. De reden: "de aanhoudende vriestemperaturen". Ook schaatsen zit er niet in aan de Blaarmeersen.

Bert Staes

De Bibberduik van Gent wordt afgelast. "De aangekondigde Bibberduik zal om veiligheidsredenen niet doorgaan. Door de aanhoudende vrieskou kan niet worden voldaan aan de voorgeschreven veiligheidsnormen", meldt de Stad Gent woensdag in een persbericht.

"Door de aanhoudende vriestemperaturen ontstond er op de vijver van de Blaarmeersen ijsvorming (tot 7 cm) en deze zal door de voorspelde aanhoudende vorst (tot -6 graden ’s nachts) waarschijnlijk nog toenemen. Daardoor, en gezien de weersvoorspellingen, zijn de condities om een veilige Bibberduik te organiseren niet meer te garanderen. Helaas leidt dit tot de afgelasting van de Bibberduik."

'Het evenement staat open voor elke Gentenaar vanaf 8 jaar die medisch geschikt is. We kunnen geen onverantwoorde risico's nemen. Het is bijzonder jammer dat de Bibberduik opnieuw niet kan doorgaan maar de veiligheid staat voorop.' De 223 Gentenaars die zich hadden ingeschreven krijgen "een persoonlijk mailtje met het nieuws".

Een schaatstochtje dan maar op de Blaarmeersen? Dat zit er ook niet in. "Schaatsen of wandelen op het ijs van de zwemvijver zit er meer dan waarschijnlijk niet in, daarvoor dient de ijslaag minstens 12 cm dik te zijn", zegt de Stad Gent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen