Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

Gehaat door links en geliefd bij rechts: conservatief radiomaker Rush Limbaugh overleden

Rush Limbaugh met Donald Trump tijdens een Make America Great Again-rally.Beeld AFP

Provocatief, polariserend en razendpopulair: Rush Limbaugh, de conservatieve radiomaker die met vijftien miljoen luisteraars per week een van de meest beluisterde stemmen ter wereld had, is op 70-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Dat liet zijn vrouw, Kathryn, woensdag weten tijdens Limbaugh’s eigen radioprogramma.

“Het is verschrikkelijk moeilijk om een geliefde te verliezen”, zei ze. “Vooral als die geliefde groter dan het leven zelf was. Rush zal voortleven als de grootste aller tijden.”

Limbaugh, in 2009 onderdeel TIME’s lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld en recent nog geëerd door voormalig president Donald Trump met de presidentiële Medal of Freedom, was sinds de jaren tachtig een van de meest toonaangevende talkshowpresentatoren van de Verenigde Staten. Zijn programma, The Rush Limbaugh Show, werd jarenlang simultaan uitgezonden op meer dan 600 radiozenders door het hele land. Limbaugh wordt door de meeste Amerikanen gezien als een van de bekendste mediapersoonlijkheden uit de geschiedenis en als wegbereider voor andere populaire rechtse mediapersoonlijkheden als Bill O’Reilly, Sean Hannity en Glenn Beck.

Als conservatief radiomaker schopte hij jarenlang tegen de schenen van liberalen en Democraten en fulmineerde hij geregeld tegen ‘linkse’ onderwerpen als de opwarming van de aarde, feminisme, en de gezondheidszorg.

Het maakte hem bijzonder geliefd onder een groot, hoofdzakelijk, rechts-conservatief publiek, en ronduit gehaat aan de andere kant van het politieke spectrum, getuige bijvoorbeeld het door voormalig senator Al Franken geschreven boek Rush Limbaugh Is a Big Fat Idiot and Other Observations.

Limbaugh was een van de eerste journalisten die in Trump een serieuze kandidaat zag voor de presidentsverkiezingen van 2016. Veel van zijn luisteraars werden later Trumpkiezers en Limbaugh bleef hem gedurende zijn presidentschap bijna altijd steunen.

Toen hij in 2020 uit handen van Melania Trump zijn presidentiële onderscheiding kreeg, noemde Trump hem een “speciale man geliefd door miljoenen Amerikanen”. Hij vond hem “de grootste vechter en winnaar die je ooit zult ontmoeten”. Toen Trump die woorden uitsprak, hoorde je op de achtergrond een aantal Democratische politici ostentatief puffen. “Oh, nee”, zeiden ze.