Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Naamsverandering van sp.a opnieuw op de helling: ‘Ze moeten snappen dat ze dit niet zomaar kunnen maken’

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Bob Van Mol

Er dreigt alsnog een juridische strijd los te barsten rond de naamsverandering van sp.a naar Vooruit. Een tiental lokale partijen die de naam Vooruit dragen, eisen dat de sp.a onmiddellijk haar plannen stopzet.

Eind maart verdwijnt normaliter voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis de verwijzing naar het socialisme in de naam van de Vlaamse sociaaldemocraten. Sp.a verandert dan zoals aangekondigd haar naam in Vooruit. Maar het is lang niet zeker dat die naamsverandering kan doorgaan. 

Gisteren vertrokken een tiental ingebrekestellingen naar het partijhoofdkwartier van de socialisten. Allemaal zijn ze afkomstig van lokale partijen die al veel langer de naam Vooruit dragen, en allerminst opgezet zijn met de socialistische plannen.

“Wanneer een andere partij haast dezelfde naam gaat gebruiken, kan dat tot enorme verwarring leiden”, zegt Els Moyens, voorzitter van Tienen Vooruit. “Wij zijn in 2017 opgericht, iedereen in de wijde omgeving kent Tienen Vooruit. We hebben ook vier mensen in de gemeenteraad, maar wij hebben alles met eigen middelen moeten klaarspelen. Als sp.a nu onder dezelfde naam gaat opkomen, zijn al onze inspanningen voor niets geweest. Moeten de mensen dan straks kiezen tussen Tienen Vooruit en Vooruit Tienen? Geen kat die dat verschil gaat begrijpen.”

De partijen krijgen ruggensteun van het Platform Vooruit, een organisatie die al enkele jaren lokale partijen bijstaat met praktijkkennis en juridische knowhow. Voorzitter Georges Verstichel, een oudgediende van N-VA Kortrijk, heeft naar eigen zeggen verscheidene keren geprobeerd om met Conner Rousseau in gesprek te gaan – tevergeefs. “Wij zijn geen zootje ongeregeld dat even keet komt schoppen om in de krant te staan. Wij willen niet liever dan een oplossing vinden. Maar bij sp.a moeten ze begrijpen dat ze dit niet zomaar kunnen maken.”

David tegen Goliath

De Vooruit-partijen beseffen dat de kans reëel is dat het uiteindelijk tot een rechtszaak komt. “Dan wordt het David tegen Goliath”, zegt Verstichel: voor lokale partijen is zo’n juridische strijd een financieel risico. Anderzijds lijkt het erop dat ze niet kansloos staan, onder meer omdat ze zeker lokaal naamsbekendheid genieten en sp.a een politieke concurrent is. 

Eerder had ook het Gentse kunstencentrum Vooruit verzet aangetekend tegen de nieuwe naam van de socialisten. Het vreesde dat er verwarring zou ontstaan over zijn politieke onafhankelijkheid. Uiteindelijk besloot de Vooruit dat het beter was om een andere naam te zoeken.

“De ironie is wel dat wij op dit moment de enigen zijn die bescherming van het merk Vooruit konden krijgen”, zegt Franky Devos, algemeen coördinator van de Gentse Vooruit. Sp.a had vorig jaar geprobeerd de merknaam Vooruit te registreren in de Benelux, maar dat mislukte. De Gentse Vooruit slaagde er vervolgens wel in.

Intussen probeerden de socialisten ook al het merk te deponeren bij het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom. Die procedure loopt nog: sp.a kreeg de rechten nog niet in handen, omdat er verzet werd aangetekend – nota bene door Els Moyens van Tienen Vooruit.

Bij sp.a is men alvast niet onder de indruk van de ingebrekestellingen. “De naamsverandering stoppen is absoluut niet aan de orde”, klinkt het bij de partijwoordvoerder. “We zullen lokaal met die mensen rond de tafel zitten, er zijn altijd oplossingen te vinden. Maar sp.a wordt Vooruit, daar verandert niets aan.”