Defensie klaar om aanbesteding uit te schrijven voor vervanger van F-16

© BELGA

Defensie is klaar om de aanbesteding uit te schrijven voor één van dé prioriteiten van het ministerie: de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen vanaf 2023 ter vervanging van de verouderde F-16’s. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput woensdag in de Kamercommissie Defensie aangegeven.

De aanbesteding of de “Request for governmental Proposal” (RfGP) moet worden gericht aan vijf staatsagentschappen, drie Europese en twee Amerikaanse. Zij vertegenwoordigen de private kandidaten voor het order, met een initiële waarde van 3,59 miljard euro.

De kandidaten zijn het Amerikaanse Boeing en Lockheed Martin, en het Franse Dassault, het Zweedse Saab en het Britse BAE Systems.

Vandeput herinnerde er de commissie aan dat hij en de regering het contract voor de aankoop “in de tweede helft” van volgend jaar willen ondertekenen. De minister voegde eraan toe dat hij de beslissing van de regering zal respecteren over de vraag of de opvolgers van de F-16 met kernwapens moeten kunnen uitgerust worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen