Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

Nederlands Openbaar Ministerie staakt vervolging Ruinerwold-vader vanwege hersenbeschadiging

Nederlands Openbaar Ministerie staakt vervolging Ruinerwold-vader vanwege hersenbeschadiging
Beeld EPA

Het Openbaar Ministerie in Nederland wil de strafvervolging van Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de Ruinerwold-zaak, stoppen. Door de medische toestand van Van D. kan hij niet terechtstaan, vindt het OM. Van D. liep in 2016 ernstige hersenschade op als gevolg van een beroerte.

en

Van D. is fysiek en verstandelijk niet in staat om te worden berecht, concludeert het OM. Voortzetten van de vervolging zou zijn recht op een eerlijk proces schenden. De rechtbank beslist waarschijnlijk op 4 maart of de zaak tegen Van D. daadwerkelijk stopt.

Het OM beschuldigt Van D. er onder meer van dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht en werd wereldnieuws.

Het gezin werd ontdekt nadat een van de kinderen om hulp had gevraagd in een café. De vader werd kort daarna aangehouden. Hij wordt verdacht van vrijheidsberoving van alle negen kinderen en van seksueel misbruik van de twee oudsten. Alle kinderen zijn inmiddels meerderjarig.