©  Shutterstock

Rechter geeft Truiense drugsdealende moeders veeg uit de pan

Sint-Truiden -

“Hoe kan u nu voor uw kinderen zorgen als u niet voor uzelf kan zorgen? Begin er dan niet aan. Het zijn arm schapen”, richtte de Hasseltse strafrechter zich donderdag tot twee Truiense moeders die dealden in het bijzijn van hun kinderen.

Geert Houben

Een Truiense (41) stond samen met nog een 45-jarige moeder uit Sint-Truiden terecht voor drugshandel. Het duo houdt zich in Haspengouw al meerdere jaren bezig met dergelijke praktijken. Op de beklaagdenbank kreeg de oudste vrouw het gezelschap van haar zoon van 22 jaar. Alle drie moeten ze rondkomen met een invaliditeitsuitkering. Daarnaast waren ze ook een handel in drugs gestart.

Volgens het parket ging het om cannabis, cocaïne, GHB en speed. Op 13 juni 2019 liep de oudste vrouw tegen de lamp tijdens een politiecontrole. In haar wagen troffen de agenten een kilo speed, een precisieweegschaal en twee zakjes met kleine hoeveelheden drugs aan. Onderzoek wees uit dat de vrouw het goedje samen met haar zoon aan de man bracht. Ze kregen daarbij de hulp van de 41-jarige verdachte die al een rijkelijk gevuld strafblad heeft.

Verprutsen

Na uitlezing van een gsm en de vondst van een klantenlijst werd de verkoop in beeld gebracht. Daar bleef het niet bij. Op 15 januari vorig jaar was het opnieuw prijs. Agenten plukten een afneemster van straat die nog wit poeder aan haar neus had hangen. Ze had het gekocht bij de jongste verdachte die thuis ook nog 26 xtc-pillen en aanmaakstoffen voor GHB had liggen.

De 41-jarige dealster verkocht de drugs terwijl ze kleine kinderen in huis had. Er is twee jaar cel tegen haar gevorderd en 8.000 euro boete. “U heeft al zoveel kansen gehad en slaagt er altijd in ze te verprutsen. U heeft kinderen, wat moeten anderen denken die geen kinderen kunnen krijgen? Dat is kapitaal, daar moet je voor zorgen”, uitte de rechter haar ongenoegen.

Daisy Palmans, advocate van de vrouw, stelde dat er een datum is vastgelegd voor een opname in een instelling en opperde een voorwaardelijke straf op te leggen.

Degoutant

Voor de 45-jarige Truiense en haar zoon vroeg de procureur twee jaar cel en 8.000 euro boete, zij het deels met uitstel. “Mevrouw is al heel lang invalide. De speed geeft haar energie. Ze is meer gebaat met een begeleiding”, pleitte advocate Evelien Beyens. “Als u zich niet goed voelt, moet u uw heil niet in drugs zoeken. En dan nog eens uw zoon erin meesleuren”, zuchtte de rechter.

De zoon bekende net als zijn moeder enkel de verkoop van speed. “Hij is het hulpje van zijn mama. Zijn rol is zeer beperkt. Daar vraag ik om rekening mee te houden in de bepaling van de straf, net zoals dat hij binnenkort begint met een opleiding logistiek management”, sprak advocate Juli Nivelle. “Was er dan echt geen mogelijkheid om neen te zeggen tegen uw moeder? U heeft er niets aan verdiend? Dat is nog erger. Het is zo degoutant dat moeders hun kinderen bij drughandel betrekken. Je hebt nog een kans. Grijp die. Doe het niet voor mij, maar voor uzelf”, aldus de rechter.

Vonnis op 11 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer