Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Studie in zwaar getroffen skidorp Ischgl: besmette mensen 8 maanden later nog beschermd tegen corona

Ischgl wordt gezien als een van de bronlocaties vanwaaruit het coronavirus zich vorig jaar over Europa verspreidde.Beeld GEPA pictures

Inwoners van het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus, hadden 8 maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen. Dat komt naar voren in een groot onderzoek dat een licht werpt op hoelang mensen na een besmetting nog zijn beschermd tegen het virus.

, en

Het ook onder Belgen populaire Ischgl groeide vorig jaar uit tot een coronabrandhaard. Er raakten vermoedelijk duizenden toeristen besmet. Zij namen het virus vervolgens mee naar hun thuislanden, waar het virus zich verder kon verspreiden. 

In april konden onderzoekers al vaststellen dat 42,4 procent van de bevolking van het ski-oord antilichamen tegen het virus vertoonde.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Uit een vervolgstudie uit november blijkt nu dat vrijwel alle deelnemers hun immuniteit 6 maanden later nog niet kwijt waren. De concentratie van specifieke antilichamen daalde wel lichtjes van 51,4 procent in april naar 45,4 procent in november. “Bij bijna 90 procent van degenen die in april positief testten op antilichamen, konden ook in november antistoffen worden waargenomen”, schrijft viroloog Dorothee von Laer. “Ondanks een lichte daling van de concentratie antilichamen kunnen we dus spreken van een relatief stabiele immuniteit”, klinkt het bij de onderzoekster van de Medische Universiteit Innsbruck.

Aan de studie deden ruim 900 deelnemers mee, van wie er 801 ook aan het eerste onderzoek hadden deelgenomen.

De resultaten zouden ook deels kunnen verklaren waarom Ischgl amper getroffen werd door de tweede golf. Volgens Von Laer zou een vaccinatiegraad van 40 tot 45 procent in combinatie met het dragen van een mondmasker en het respecteren van de afstandsregels er dus wel voor kunnen zorgen dat er sneller teruggekeerd kan worden naar de normaliteit. 

De antilichamen tegen het coronavirus blijken echter wel minder effectief tegen de nieuwe varianten die aan een opmars bezig zijn, al zouden ze wel een zwaarder ziektebeeld kunnen voorkomen.