Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Foutje van huisarts: man krijgt voorrang bij vaccinatie omdat hij ‘6,2 cm groot is’

Foutje van huisarts: man krijgt voorrang bij vaccinatie omdat hij ‘6,2 cm groot is’
Beeld EPA

Liam Thorp uit Liverpool is 32 jaar en gezond. Toch kreeg hij deze week een uitnodiging om met voorrang een coronavaccin te laten zetten. Door een blunder van zijn huisarts stond hij namelijk geregistreerd met een spectaculair BMI van 28.000.

Net als in ons land krijgen Britten met bepaalde onderliggende aandoeningen - zoals obesitas - voorrang bij de vaccinaties tegen het coronavirus. Maar soms loopt het mis.

Liam Thorp, politiek redacteur bij The Liverpool Echo, was verrast toen hij van de Britse gezondheidsdienst NHS een oproep kreeg om zich om te laten vaccineren. De man is 32, in goede gezondheid, en zou volgens de vaccinatieplanning van de Britse overheid niet voor de zomer kunnen aanschuiven voor zijn prikje. 

Twitter bericht wordt geladen...

De man bleek bij zijn huisarts echter geregistreerd te staan met een lengte van 6,2 centimeter, in plaats van zijn werkelijke lengte van 6 voet en 2 inches (1,87 meter). Het leverde hem een indrukwekkend BMI van 28.000 op - zo’n duizend keer het Britse gemiddelde. 

Een telefoontje naar zijn huisarts bracht de fout aan het licht. Thorp zag er de grap van in en deelde het voorval op Twitter, waar zijn verhaal al snel viraal ging.

“Als ik niet zo verontwaardigd was, zou ik gevraagd hebben waarom niemand zich zorgen maakte over een man die met deze opmerkelijke omvang in Liverpool rondliep”, reageerde hij in Britse media.

Ter vergelijking: een normaal BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Wie een BMI hoger dan 30 heeft, is obees - een risicofactor die aanleiding geeft tot snellere vaccinatie.