Fietsen steeds populairder, maar intussen zijn er wachtlijsten voor tweewielers

Op zoek naar een mountainbike of zelfs gewone stadsfiets nu de vriestemperaturen plaatsmaken voor de lente? Veel succes.

Tijdens de eerste lockdown was alles dicht, maar sinds de eerste versoepelingen sprong Vlaanderen massaal op de fiets. In velden en wegen genoeg fietsen te vinden, maar in fietsenwinkels zal u meer geduld moeten hebben.

Fietsverkoop blijft stijgen

De fietsverkoop is volgens fietsenwinkel Fiets!, een dochter van Colruyt met 50 procent gestegen in het voorbije jaar. De fietsenwinkel had daarop geanticipeerd, maar het is dweilen met de kraan open. Ook bij toeleveranciers is het intussen zoeken naar onderdelen.

Ongeveer 95 procent van alle componenten van fietsen komt namelijk uit Azië. Tijdens de lockdowns in het voorjaar van 2020 streefde de vraag het beschikbare aanbod ver voorbij. De meeste bestellingen werden weggekaapt door Amerikaanse producenten voor Europese leveranciers er aan konden. ‘Het leek een beetje op wat er ook gebeurd is met de mondmaskers,’ merkte Albin Warin, voorzitter van Leon Cycle in Shanghai, op.

‘We zien wel iets minder vraag naar fietsen  die bedoeld zijn om naar het werk te rijden, zoals leasefietsen’, zegt Wim Teerlynck van Fiets! aan De Tijd. Toch denkt hij dat ook die markt zich snel zal herstellen.

Digitaal bestellen

Een fiets bestellen mocht ook in de tweede lockdown niet, maar daar hebben veel fietshandelaars uit geleerd. Een fiets afpassen, voor hobby-wielertoeristen, was bijvoorbeeld niet mogelijk. Maar ook in deze sector is sterk ingezet op digitalisering. Dat heeft de verkoop dus zeker niet doen verminderen.

Dat wil wel zeggen dat de fietshype nog lang niet gaat liggen en dat, wie een specifieke fiets op het oog heeft, even zal moeten wachten. Volgens Teerlynck is dat een probleem dat nog lang kan aanhouden.

Lees ook:

Meer