Nederland denkt aan testbewijs om te kunnen versoepelen

Amsterdam ©  REUTERS

Nederland overweegt het invoeren van een coronatestbewijs om versneld versoepelingen te kunnen doorvoeren. Nederlanders met een negatief testresultaat zouden dan voor 48 uur meer vrijheden krijgen zodat ze weer naar kantoor, op restaurant of naar het theater kunnen gaan. Volgens De Telegraaf wil de regering in Den Haag hierover volgende week een besluit nemen.

Werkgever- en zelfstandigenorganisaties bij ons reageren eerder sceptisch op het Nederlandse plan. In de schoot van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk bespreken sociale partners de inzet van sneltesten, maar niemand wil zo’n brede uitrol. “Het lijkt ons efficiënter dat de testen gaan naar het snel controleren van uitbraken”, zegt Kris De Meester die de werkgevers (VBO) vertegenwoordigt in de Hoge Raad. Volgens hem is niet zeker dat preventief testen effectief uitbraken kan voorkomen. “In de sportwereld doen ze dat, maar we kennen daarvan de resultaten nog niet.”

Momenteel worden sneltesten voornamelijk ingezet in scholen en woon-zorgcentra. Bij essentiële bedrijven loopt een pilootproject waarvoor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) half januari 40.000 tests vrijmaakte. Op 1 februari waren daarvan nog maar 18 gebruikt. “De eerste weken dienden om op te starten”, klinkt het. De protocollen werden intussen gefinetuned om clusterbesmetting zeker te voorkomen en het project met een maand verlengd.  (agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen