Geldexperte Véronique Goossens.
Volledig scherm
PREMIUM
Geldexperte Véronique Goossens. © Getty Images, Belfius

De voornaamste rijkdom van de Belg zit in de grond waarop zijn woning staat: is het interessant om erin te investeren?

Gemiddeld genomen is de Belg heel vermogend. Zijn rijkdom zit vooral in vastgoed, dat eind 2019 1.570 miljard waard was. Maar liefst 62% daarvan zit in de grond waarop de huizen staan. Toch steeg die prijs de laatste jaren minder snel dan de bakstenen de erop staan. Hoe komt dat? Wat zal er nu met de vastgoedprijzen gebeuren? En is het interessant om grond te kopen? Onze geldexpert Véronique Goossens geeft advies. Meer advies over (ver)bouwen vind je in onze bouwgids.

16 reacties

  • Karine Roeland

    3 jaar geleden
    De meeste woningen zijn hun prijs niet waard. De prijzen stijgen dankzij de vele immobiliën die als paddenstoelen verrezen zijn. De vastgoedmakelaars denken enkel aan hun portemonnee, hoe hoger de prijs hoe dikker hun portemonnee. Het toppunt is dat je woning nooit helemaal van jou is, je mag niet zomaar je woning aan je kind geven, Je betaalt KI, moet opletten met verbeteringswerken,...Een woning kopen is een vorm van huren, het enige voordeel dat je hebt is dat je geen huisbaas hebt.
  • Eddy Douwen

    3 jaar geleden
    Het vastgoed is ongelooflijk gestegen ,dit is al jaren aan de gang ,en wie is er goed mee,notarissen ,vastgoedmakelaars en de overheid .
  • Hilde Peeters

    3 jaar geleden
    Vele hebben een huis gekocht met twee met hun hele inkomen (zwart geld) dan komen er kinderen extra kost of minder werken. of een ziekte . Nu in corona tijd moeten ze steun koop niet boven uw stand zie in geval van dat je kan blijven betalen.
  • Paul Philippaerts

    3 jaar geleden
    Onroerend goed is de beste prooi voor de overheid. Zowel tijdens je leven als bij overlijden kan je er niet mee weg. Je betaalt er zo wie zo een vermogensbelasting op. Nadat ze 60% van je inkomen hebben binnengehaald en nadat je makelaar en notaris en registratierechten bent gepasseerd weer 15% waar niks tegenover staat. Ingeval er btw verschuldigd is wordt dat dan 25 à 27% We zitten dus al aan 75 tot 80% van je centen geparkeerd bij de staat. Binnenkort de huren nog belasten. Olé.
  • Jan hertogs

    3 jaar geleden
    Alles wat op het grondgebied België staat of een ander land is NOOIT van jezelf! het is een illusie dat te denken. Het is en blijft eigendom van de staat, een huis kopen is ook huren en de komende 100 jaar belasting over betalen en de X-aantal keren dat het doorverkocht wordt. Het is als vele andere zaken een kunstmatig belastingsinstrument niks meer of minder, goedkope grond die wordt omgezet in een tastbaar belasting unit. Reken zelf maar uit als je huis in 100 jaar 5x verkocht is wie wint.