8 op de 10 jonge Europese vrouwen mijden openbare ruimtes uit schrik

 ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Ongeveer 83 procent van jonge vrouwen in Europa vermijdt bepaalde plaatsen en buurten uit angst te worden aangevallen of lastiggevallen. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het Europees Bureau voor de grondrechten.

Voor het onderzoek bevroeg het agentschap van de Europese Unie 35.000 mensen in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Macedonië over hun bevindingen op het vlak van criminaliteit, veiligheid en de rechten van slachtoffers.

“Vooral jonge vrouwen mijden verschillende plaatsen uit angst voor hun veiligheid. Dat is een belangrijke kwestie op het vlak van gelijkheid, omdat hieruit blijkt dat zij niet op dezelfde manier als mannen gebruik kunnen maken van openbare ruimten”, verklaart misdaadstatisticus en auteur van het rapport Sami Nevala. Ter vergelijking: slechts 58 procent van de mannen in dezelfde leeftijdsgroep zegt hetzelfde te doen.

Verder blijkt nog uit het onderzoek dat jaarlijks 22 miljoen mensen in de Europese Unie fysiek aangevallen worden en 110 miljoen worden lastiggevallen. Van de bevraagde personen zei 9 procent in de afgelopen vijf jaar fysiek geweld hebben ervaren. Slechts minder dan een derde van de slachtoffers van fysiek geweld neemt contact op met de autoriteiten.

Nevala noemt de resultaten “opmerkelijk” omdat ze de omvang van geweld en intimidatie in de EU aantonen.

Het Europees Bureau voor de grondrechten roept de EU-landen op om meer aandacht te hebben voor de groepen die vaker dan gemiddeld te maken hebben met geweld, zoals jongeren, mensen met een handicap, etnische minderheden en de LGBTQ-gemeenschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen