Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Onderzoek: ook testen bij vermoeidheid en hoofdpijn leidt tot veel opsporing corona

Het revalidatieproces van een coronapatiënt in Genua.Beeld Getty Images

Wie plotseling zwaar vermoeid is of onverklaarde hoofdpijnklachten heeft, zou zich ook moeten laten testen op het coronavirus. Op die manier kan men honderden, zo niet duizenden milde gevallen extra opsporen dan nu het geval is.

Met die aanbeveling komen Britse onderzoekers in een nieuwe analyse in vakblad Journal of Infection. Door vermoeidheid en hoofdpijn op te nemen in het lijstje met klachten waarmee men zich moet laten testen, zou men 92 procent van alle gevallen op het spoor kunnen komen. Diarree zou dat aantal zelfs op 96 procent brengen. Met de symptomen hoesten, koorts, benauwdheid en geur- en smaakverlies alleen komt men niet verder dan 69 procent.

“Onze belangrijkste boodschap is dat atypische covid veel vaker voorkomt dan men denkt”, zegt onderzoeksleider en internist-infectioloog Edde Loeliger. “Tot onze verbazing komt de klacht vermoeidheid het meeste voor. Door dat symptoom toe te voegen, voeg je een groot aantal positieven toe, zonder dat het veel extra testen kost.”

Daarentegen is neusverkoudheid, op sites als Coronatest.nl nog een van de hoofdsymptomen, veel minder kenmerkend voor infectie met coronavirus, zegt Loeliger. De Wereldgezondheidsorganisatie schrapte neusverkoudheid onlangs zelfs van een lijst met belangrijkste coronaklachten. “Ik ken geen enkele analyse die neusverkoudheid aanwijst als hoofdsymptoom van Covid”, zegt Loeliger.

Criteria coronatest

De Britse groep baseert zich op de gegevens van meer dan 120.000 personen die hun ziekteverschijnselen invoerden op een populaire onderzoeks-app voor coronasymptomen. Driekwart van de mensen met corona bleek hoofdpijn als symptoom te hebben, tachtig procent klaagde over vermoeidheid. Toch vallen beide klachten in het Verenigd Koninkrijk niet onder de criteria om een coronatest aan te vragen.

Dat zal ermee te maken hebben dat vermoeidheidsklachten en hoofdpijn zo vaak voorkomen, denkt Loeliger. “Zeker in het begin was de gedachte: als we op al deze symptomen gaan testen, zijn we binnen een paar maanden door onze tests heen. Maar nu er meer testcapaciteit is, heeft het wel degelijk zin om de symptomen toe te voegen.” Ruwweg twee keer zoveel tests zouden er per opgespoord coronageval nodig zijn, blijkt uit Loeligers berekeningen, die overigens uitgaan van de Britse situatie.

Hoeveel coronagevallen men momenteel mist, is onduidelijk. Loeliger: “Er zijn best veel mensen die achteraf zeggen: ik had hoofdpijn, en ik kon mijn bed niet uit komen, maar ik heb geen moment overwogen dat het covid was.”