Direct naar artikelinhoud
Politiek

Versoepelingsbudget voor politiek? ‘Behoorlijk voorbarig’, zegt Erika Vlieghe

Erika Vlieghe.Beeld Reporters / QUINET

Een versoepelingsbudget voor de politiek is ‘behoorlijk voorbarig’ volgens Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS-expertengroep. Volgens Het Nieuwsblad wordt er tegen volgende week zo’n systeem uitgedokterd, waarbij de politiek de keuze heeft welke versoepelingen ze willen doorvoeren tegen welke prijs.

en

Dinsdag wil de GEMS klaar zijn met de nieuwe exitstrategie, om vervolgens de beslissingen vrijdag over te laten aan de politiek, op het volgende Overlegcomité. Volgens Het Nieuwsblad komt de GEMS dan met een nieuw systeem voor de exitstrategie: een budget - hetzij aan punten, hetzij in kleurcodes - dat de politiek mag uitgeven aan versoepelingen. Extra contacten zouden logischerwijs minder ‘kosten’ dan een heropening van bijvoorbeeld de horeca. De politici zouden dan op elk Overlegcomité kunnen kiezen uit de lijst van versoepelingen, maar ze kunnen niet ongelimiteerd de boel opengooien. Ze zouden ‘shoppen’ aan de hand van een ‘contactbudget’, dat bepaald wordt door de coronacurves en de vaccinatiegraad. Hoe beter de situatie, hoe groter het budget. 

“Dat is toch behoorlijk voorbarig”, zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS, in een telefonische reactie aan Het Laatste Nieuw. “We zijn inderdaad volop bezig met een plan dat we tegen het volgende Overlegcomité willen voorstellen. We zijn er ons van bewust dat de ene versoepeling meer epidemiologische impact zal hebben dan de andere. Daar staat tegenover dat er ook een positief economisch en mentaal effect aan verbonden kan zijn. Die afweging zijn we nu zeer zorgvuldig aan het maken. Dat is niet anders dan we altijd hebben gedaan.”

Versoepelingsbudget voor politiek? ‘Behoorlijk voorbarig’, zegt Erika Vlieghe
Beeld Tim Dirven