Lagarde roept de overheden op niet plotsklaps te stoppen met de steunmaatregelen

Verschillende politici maken zich zorgen over de schulden die de overheden aangaan om de economische gevolgen van de coronacrisis binnen de perken te houden. Christine Lagarde, voorzitster van de ECB, waarschuwt voor de nefaste gevolgen wanneer de steunmaatregelen te vroeg of te snel worden afgebouwd.

Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Tot op vandaag gelden er in verschillende landen, waaronder België en Frankrijk, een avondklok. Tegelijk is het voor verschillende handelszaken, zoals horeca, momenteel verboden om de deuren te openen. In ons land mogen de kappers sinds kort wel opnieuw klanten ontvangen.

Die vergaande maatregelen drukken hun stempel op de economische groei van de EU-lidstaten. Om de werknemers, bedrijven en zelfstandigen te helpen het hoofd boven water te houden, hebben de overheden allerhande steunmaatregelen aangekondigd. Ons land maakt zich bijvoorbeeld al op om de de bedrijven te helpen met de heropstart van hun activiteiten.

‘Geld moet rollen’

Al die steunmaatregelen hebben wel een stevig prijskaartje. Daarom maken verschillende Europese politici zich zorgen over de impact daarvan op de begroting. Ze vrezen dat er te veel geld wordt geleend en uitgegeven.

‘Maar dat is net nodig om de economische groei opnieuw aan te zwengelen, zei Lagarde in een interview met CNN. ‘De overheden moeten vermijden dat ze de steunmaatregelen te snel afbouwen, zeker wanneer de situatie verbetert.’

‘De Europese Unie heeft een steunprogramma klaar van 1.800 miljard euro. Het is de bedoeling dat dat geld rolt’, aldus Lagarde.

Belangrijke rol voor de vaccins

In het interview benadrukte ze ook dat de financiële steun die de EU-lidstaten krijgen van de ECB, via onder meer het opkoopprogramma, voor de lange termijn geldt.

Volgens de meest recente vooruitzichten van de ECB zal de Europese economie dit jaar groeien met 3,9 procent. Daarmee komt de economie van de eurozone midden 2022 weer op het niveau van voor de coronapandemie.

‘Onze vooruitzichten zijn in sterke mate afhankelijk van de uitrol van de vaccins’, aldus Lagarde. ‘Week na week zien we het aantal geleverde vaccins toenemen. Maar nog niet alle mensen zijn gevaccineerd. Het zal nog een tijdje duren vooraleer we van groepsimmuniteit kunnen spreken. ‘

Meer