Steven Van Gucht: ‘Cijfers woonzorgcentra bewijzen dat vaccin werkt’

Viroloog Steven Van Gucht communiceerde vrijdag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum vooral stabiele cijfers. Hoopgevend is dat het aantal ziekenhuisopnames vanuit de woonzorgcentra gevoelig dalen. ‘Een eerste teken dat het vaccin zijn werk begint te doen’, zei Van Gucht.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames daalde deze week met 4 procent tot tot 120 per dag. Dat is vooral te danken aan een daling van opnames vanuit de woonzorgcentra. Het aandeel patiënten afkomstig uit een woonzorgcentrum bedraagt nu nog slechts 8,5 procent, terwijl dit in december nog 18 procent was. Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van patiënten uit woonzorgcentra daalde op één week tijd met maar liefst 29 procent. ‘Met het vaccin hebben we een machtige bondgenoot, en die begint stilaan zijn werk te doen’, zei Van Gucht.

‘AstraZeneca wérkt’

Wat dat werk is, is mensen in leven en uit de ziekenhuizen houden, benadrukt de viroloog. Een job waar ook het versmade AstraZeneca-vaccin uitermate goed voor geschikt is. Hij wil dan ook de ongerustheden rond het ‘minderwaardige’ AstraZenecavaccin ten stelligste ontkrachten. ‘Er heerst verwarring rond de werkzaamheid van het vaccin’, aldus de viroloog.

Hij wijst op de werkzaamheid van 82 procent na twee prikken met een interval van 12 weken, de bescherming tegen zware klachten na een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant en de goedkeuring van zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als het Europese Geneesmiddelenagentschap voor toepassing bij ouderen. U leest zijn betoog in dit artikel.

Britse variant onder controle

De Zuid-Afrikaanse variant was de voorbije twee weken verantwoordelijk voor 4,6 procent van de coronabesmettingen in ons land. Van de Braziliaanse variant zijn er slechts een handvol meldingen. De Britse variant van het virus veroorzaakte 37,4 procent van de geregistreerde besmettingen. ‘Dat aandeel is gestegen, maar een stuk minder snel dan initieel gevreesd’, zegt Van Gucht.

Het lijkt erop dat de Britse variant op termijn de overhand zal krijgen. In het Verenigd Koninkrijk zijn aanduidingen dat die variant meer sterfte veroorzaakt. Zullen er meer overlijdens komen door de opgang van de Britse variant? ‘Die gegevens uit het Verenigd Koninkrijk zijn heel voorbarig. De Britten zelf zeggen dat er nog veel onduidelijkheid is. De recente coronagolf daar zorgde voor een zware overbelasting van het zorgsysteem. Onder die omstandigheden zijn er meer overlijdens dan in rustige periodes, wanneer de zorgverlening optimaal kan gebeuren.’

Wat wel zeker is, is dat de coronamaatregelen de variant goed onder controle houden. ‘Het gedrag van mensen bepaalt de curve’, aldus Van Gucht.

Opnieuw stijging verwacht

‘De besmettingscijfers, de ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens zijn opnieuw gedaald op weekbasis, maar het aantal patiënten op intensieve zorg lijkt echter niet meer te dalen’, zei de viroloog aan het begin van de persconferentie. De verklaring daarvoor zoekt hij in de afgenomen drukte. ‘Mensen blijven langer op intensieve zorgen liggen.’

‘De plateaufase in ons land houdt nog altijd aan. Gezien de scholen, de kappers en de winkels open zijn en de winter nog altijd in het land is, is dat geen slechte prestatie, maar het fragiele evenwicht blijft. De cijfers van de laatste dagen geven aan dat we binnen enkele dagen opnieuw een stijging kunnen verwachten. We hebben nu geduld en volharding nodig om ons aan de maatregelen te blijven houden. Dat is moeilijk, maar hou vol. Geduld zal lonen’, klinkt het nog.

Een overzicht van de dagcijfers vindt u hier. U kan hier onze infografieken nakijken. Voor de oorspronkelijke cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.