Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Leopold Lippens, burgemeester van Knokke, op 79-jarige leeftijd overleden

Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke.Beeld BELGA

Graaf Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke, is overleden. Dat bevestigt het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Hij werd 79. 

Lippens was ruim een halve eeuw geleden al schepen van Openbare Werken in de badplaats. Hij werd burgemeester van Knokke in 1979 en zou dat vanaf dan blijven tot aan zijn overlijden. In november had het gemeentebestuur al laten weten dat Lippens het wegens gezondheidsproblemen kalmer aan zou doen. Een maand later maakte de burgemeester bekend dat hij leukemie had. De laatste jaren kampte Lippens vaker met ernstige gezondheidsproblemen. Zo kreeg hij in 2017 een pacemaker en onderging hij twee jaar daarvoor een zware hartoperatie. 

Begin deze week had Lippens aan de eerste schepen van Knokke, Piet De Groote, laten weten dat het niet goed ging met hem en dat De Groote zijn verantwoordelijkheden moest overnemen. “We verliezen de pater familias van onze gemeente. Hij was een burgervader in elke betekenis van het woord. We kijken, als inwoner, als tweedeverblijver en als dagjestoerist, met fierheid terug op zijn beleid”, reageert De Groote aan Het Laatste Nieuws.

Lippens gaf altijd zijn ongezouten mening en deinsde hij niet terug voor een andere aanpak. Zo weerde hij treinen uit Knokke omdat toeristen de coronamaatregelen niet opvolgden. Ook in de jaren 90 schuwde hij de controverse niet, toen hij de zogenaamde ‘frigoboxtoeristen’ liever niet in zijn stad wou. Die dagjesmensen zouden de lokale middenstand van Knokke immers niet genoeg opleveren.

Leopold, die door zijn adellijke wortels ook graaf was, laat drie dochters na: Justine, Valéry en Julie.

Lees ook:

Ons laatste interview met burgemeester Leopold Lippens: ‘Er zal een afrekening volgen na de coronacrisis

De column van Hugo Camps: ‘Leopold Lippens heeft zijn gemeente weelde en stijl gebracht. Wars van regeltjes en politiek gekonkel