Leopold Lippens is overleden: bekende burgemeester van Knokke-Heist werd 79

© Het Nieuwsblad

Leopold Lippens, de bekende burgemeester van kustgemeente Knokke-Heist, is vrijdagochtend op 79-jarige leeftijd gestorven, zo werd aan onze redactie bevestigd. Lippens overleed thuis aan de gevolgen van leukemie.

Er was vrijdagochtend een digitaal schepencollege aan de gang in Knokke-Heist. Burgemeester Lippens nam daar niet aan deel. Hij had maandag al aan zijn eerste schepen Piet De Groote laten weten dat het erg slecht met hem ging en dat De Groote al zijn taken moest overnemen. Het was de eerste keer dat Lippens als burgemeester zijn verantwoordelijkheden uit handen gaf.

Lippens had zich ook al enkele maanden niet meer in het openbaar laten zien. Eind vorig jaar raakte bekend dat de kustburgemeester aan leukemie, een vorm van bloedkanker, leed. De voorbije weken en maanden werd hij meermaals behandeld in het UZ Leuven.

“Dat hij stierf tijdens het schepencollege, is best wel symbolisch. Maar het ging écht niet goed met hem de voorbije weken. Daarom is zijn overlijden geen verrassing”, laat een schepen weten.

Ook de Vlaamse politiek reageert aangedaan op het overlijden. “Onze politiek verliest vandaag een legende”, zegt federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

LEES OOK. Politiek neemt afscheid van Leopold Lippens

Burgemeester sinds 1979

41 jaar zwaaide Lippens de plak in Knokke. Hij maakte er geen geheim van dat hij ook burgemeester wilde blijven. Zelf vond hij 104 een mooie leeftijd om te stoppen. De graaf zat ook nooit verlegen om een krasse uitspraak of een ludiek filmpje voor De Slimste Mens. Afgelopen zomer kwam hij nog in het oog van de storm terecht toen hij zei de dagjestoeristen te willen weren.

LEES OOK. Van ‘frigoboxtoeristen’ tot een eigen ‘Guantanomo’: Leopold Lippens zat nooit verlegen om een straffe uitspraak

Piet De Groote wordt nu waarnemend burgemeester van Knokke-Heist, tot de gemeenteraad een nieuwe burgemeester benoemt. Hij wenste nog geen interviews te geven.

 (mtm, jve, nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen