Burgemeester van Knokke Leopold Lippens (79) is overleden

Leopold Lippens © Belga Image

Graaf Leopold Lippens, de 79-jarige burgemeester van Knokke-Heist, is overleden.

Dat meldde RTL en het gemeentebestuur van Knokke-Heist bevestigt het nieuws.

In november had het gemeentebestuur al laten weten dat Lippens het wegens gezondheidsproblemen kalmer aan zou doen. Een maand later maakte de burgemeester bekend dat hij leukemie had. Eerste schepen Piet De Groote wordt waarnemend burgemeester tot de gemeenteraad een nieuwe burgemeester benoemt.

Leopold Lippens is een telg van het roemrijke geslacht-Lippens, dat al sinds mensenheugenis de burgemeester van de mondaine kustplaats levert. In totaal zwaaide de flamboyante Lippens meer dan 40 jaar de plak in Knokke. Tijdens zijn bestuur kwam hij meerdere keren in opspraak door zijn controversiële uitspraken.

Lockdown

Knack Weekend was in juli vorig jaar, tijdens de coronacrisis dus, nog te gast bij Lippens thuis voor een gesprek over hoe hij de eerste lockdown beleefd had. ‘Ik heb mijn schoenen eens geteld en moest vaststellen dat ik er veel te veel heb. Precies dat is het probleem van onze maatschappij.’ Lees het interview.

Knack interviewde Lippens voor het laatst begin 2018, tijdens de heisa over de verstrengeling tussen politiek en projectontwikkelaars. ‘Bart De Wever had voor 200 procent gelijk toen hij naar ’t Fornuis ging’. Lees het interview.

41 jaar burgemeester

Leopold Lippens werd op 20 oktober 1941, in volle oorlogstijd, in Knokke geboren als zoon van Léon en Suzanne Lippens. Hij heeft twee oudere zussen, Marie en Elisabeth, en een jongere broer Maurice.

Lippens ging al snel in de gemeentepolitiek van Knokke en werd in 1970 schepen van openbare werken. Toen in 1979 burgemeester Emmanuel Desutter volksvertegenwoordiger werd, volgde Lippens hem op als burgervader.

De jaren nadien werd Lippens, lid van de partij Gemeentebelangen, telkens opnieuw verkozen. In 2018 haalde hij zelfs maar liefst 7.000 voorkeursstemmen. In totaal zou hij 41 jaar de scepter zwaaien in de kuststad.

Controversiële uitspraken

De figuur Leopold Lippens bleef doorheen zijn politieke carrière alleszins niet onbesproken. Hij vermeed controversiële uitspraken dan ook niet. Zo wilde hij begin jaren negentig de zogenaamde ‘frigoboxtoeristen’ weren uit Knokke, wat tot een hele polemiek leidde.

In 2016 lanceerde Lippens een oproep om illegale migranten op te sluiten in kampen zoals Guantanamo, maar dan zonder hen te folteren.

Zakenman

Naast burgemeester was Lippens ook een fervent zakenman, net zoals andere leden van het geslacht-Lippens. Leopold was jaar en dag de sterke man achter Compagnie Het Zoute, de machtige vastgoedvennootschap van de familie Lippens en aanverwante adellijke families. In 2007 zette hij een stap opzij als bestuurder, omdat hij de leeftijdgrens van 70 had bereikt en dus niet langer kon aanblijven.

Eind 2017 werd Lippens door de oppositie en de journalistiek belangenvermenging aangewreven door zijn beslissingsmacht als burgemeester en omdat hij nog steeds familiale banden had met Compagnie Het Zoute.

Begin 2020 opende het West-Vlaamse parket een onderzoek naar mogelijke belangenvermenging door Lippens. Zo zou hij als burgemeester hebben deelgenomen aan gemeenteraadsdebatten over de omvorming van de Tolpaertpolder tot bouwgebied, waar zijn familie belangen in zou hebben gehad.

Hartoperatie

Lippens maakte er geen geheim van dat hij burgemeester wilde blijven in Knokke. Zelf vond hij 104 een mooie leeftijd om te stoppen. Enkele jaren geleden onderging Lippens al wel een hartoperatie.

Leopold, die door zijn adellijke wortels ook graaf was, laat drie dochters na: Justine, Valéry en Julie.

Leopold Lippens in 2017
Leopold Lippens in 2017© Belga Image

Reacties: ‘Visionair’, ‘Dwarsligger’

Reacties van politici op het overlijden liepen snel binnen, vooral via Twitter. Enkele citaten:

CD&V-voorzitter Joachim Coens dankte Lippens voor de ‘altijd fijne samenwerking’. Coens werkte als burgemeester van buurgemeente Damme nauw samen met Lippens, onder meer in het politiecollege van Damme-Knokke-Heist. ‘Visionair en totaal toegewijd aan zijn gemeente’, noemde Coens de overleden burgemeester.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez: ‘Medeleven aan de familie en vrienden van de man die zijn gemeente Knokke op buitengewone wijze heeft uitgebouwd en op de kaart heeft gezet. Het hart op de tong, een romanticus. Een zekere incarnatie van België ook’.

‘Onze politiek verliest vandaag een legende’, aldus federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘Sinds 1979 burgervader van Knokke-Heist. Een bijzondere burgemeester. Dichtbij zijn inwoners. Met vaak een gedurfde visie. Rust zacht, Leopold.’

‘Wij waren twee dwarsliggers’, aldus burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker.

‘Eigenlijk zijn wij twee verschillende personen: hij een aristocraat en ik een straatwerker. Maar we hadden veel gemeen en hij heeft mij veel goede raad gegeven. Hij was een vrijdenker en had lak aan bureaucratie.’

Partner Content