Bij het rooien van een deel van het Sint-Annabos op Linkeroever zijn twee niet ontplofte mortieren uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.  © Dirk Kerstens 

Mortieren uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Sint-Annabos

Antwerpen -

Bij het rooien van een deel van het Sint-Annabos op Linkeroever zijn twee niet ontplofte mortieren uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De ontmijningsdienst DOVO heeft de vrijdag meegenomen.

Sinds december is gestart met het rooien van een deel van het Sint-Annabos. Op die plek komt in de toekomst een toegang naar de nog aan te leggen Scheldetunnel. Bij de archeologische opzoekingen, die aan de werken voorafgaan, zijn twee mortieren gevonden.

Het gaat om een Britse en een Amerikaanse mortier. Aanvankelijk zou de DOVO de projectielen ter plaatse laten ontploffen, maar uiteindelijk werd beslist om de explosieven mee te nemen. Vorige week werd wel een kleinere mortier tot ontploffing gebracht.

De vondst van explosieven in het bos is geen echte verrassing. Na de bevrijding van Antwerpen in september 1944 was er op Linkeroever een enorm doorgangskamp voor Amerikaanse militairen die moesten wachten op hun terugkeer naar huis.

Top Hat, zoals het kamp heette, grensde deel aan het Sint-Annabos. Behalve slaapplekken, bioscopen, winkels en andere logistieke voorzieningen, was er in het kamp ook een munitiedepot. Waarschijnlijk zijn de mortieren achtergebleven nadat het kamp is opgebroken. pvdp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER