De robotjeep Perseverance, enkele minuten voor die de atmosfeer van Mars binnenkwam.
Volledig scherm
PREMIUM
De robotjeep Perseverance, enkele minuten voor die de atmosfeer van Mars binnenkwam. © AP

Waarom zijn we zo gefascineerd door Mars, terwijl we al zeker weten dat er geen leven is op de planeet?

Eigenlijk is er nauwelijks iets te zien op Mars, op wat stenen en onherbergzame rotsen na. De planeet ligt ook ellendig ver van ons vandaan - de kortste afstand bedraagt zo'n 56 miljoen kilometer - en we kunnen er niet eens ademen. Toch hebben we er nog maar eens een ruimtetuig naartoe gestuurd, de robotjeep Perseverance dit keer. Wat hééft Mars dat andere planeten niet hebben en waarom fascineert dit hemellichaam ons al eeuwenlang?

19 reacties

  • jan geens

    3 jaar geleden
    @ Leo Duym. Leo ; zelfs al zou iedere aardbewoner zijn eigen zonnestelsel kunnen ontdekken zouden er nog veel extra mensen nodig zijn om die anderen te ontdekken .. zo enorm talrijk zijn ze . Wij zij pas begonnen met baby stapjes in stelsel 1 . Zet een groep mensen op een eiland, kom een jaar later terug en op ieder eiland hebben ze hun eigen schepper uitgevonden voor alles wat ze niet konden verklaren . Het is niet omdat je iets niet weet , dat het God moet zijn .
  • Katia Mistianes

    3 jaar geleden
    De indrukwekkende beelden (lijkt op de maan van 50j geleden) en geluiden van Mars (lijkt op aardse wind), brengt ons terug naar het begin. En dàt maakt het fascinerend. Het is een oerverhaal en een déjà vu uit Genesis 1: "De aarde was nog woest en doods". Zoals Leo het zegt: het bestaan van een Schepper dringt zich op. Elke zonsopgang op aarde, die tot op de seconde volgens schema verloopt, is een wetenschappelijk bewijs.
  • Leo Duym

    3 jaar geleden
    @Rene Van Roosbroeck, als het leven hier bij toeval en niet planmatig ontstaan is, kan het statistisch niet anders dan dat op één van de miljarden hemellichamen dat ook gebeurd is. Maar stel dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat er leven is buiten de aarde: de wetenschap zit dan met een probleem, het bestaan van een Schepper dringt zich op.
  • Rene Van Roosbroeck

    3 jaar geleden
    Waarom zou er geen leven zijn in de kosmos? Ik weet zeker dat er leven is niet zoals wij dat zien, nu zoeken ze een uitvalsbasis waar leven mogelijk is maar of dat Mars is ?, Joanna Seykens
  • Jean Pierre Huybrechts

    3 jaar geleden
    Prestige maar vooral veel geld eraan op souperen,geld dat moet opgehoest worden door de kleine man onder het mom van vooruitgang,zonder nog maar te spreken van de enorme vervuiling wat dit teweeg brengt.