Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Oostends burgemeester Tommelein: ‘Wij vragen absoluut géén extra treinen richting kust’

Bart Tommelein.Beeld Photo News

Treinmaatschappij NMBS houdt tien treinen stand-by over het hele net, in het geval er dit weekend veel volk gebruik wil maken van het spoor. Die boodschap valt verkeerd bij burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) van Oostende. ‘We zijn absoluut géén vragende partij voor extra treinen richting kust. Ik vind het ook straf dat wij hierin niet gehoord worden.’

De NMBS houdt een joker achter de hand mocht het dit weekend uitzonderlijk druk worden op de trein. “Dit weekend rijden alle treinen zoals anders op maximale capaciteit”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “We houden de situatie nauwgezet in de gaten en houden tien treinen en personeel stand-by voor het volledige net.”

Maar burgemeester Tommelein ziet die treinen niet graag naar Oostende komen. “Vanmorgen (vrijdag, red.) om 8.30 uur hadden we nog overleg met onze stedelijke crisiscel. Groot was mijn verbazing dat de NMBS op de radio verkondigde overleg te hadden gepleegd met de kustgemeenten, maar mijn politiemensen noch noodplanningsambtenaar noch andere stedelijke diensten waren hiervan op de hoogte. Ook de gouverneur wist van niks. Dat is toch straf? Ik heb dan maar zelf met de NMBS contact opgenomen. Laat me duidelijk zijn: wij zijn absoluut géén vragende partij voor extra treinen richting kust. We hebben al genoeg te regelen op een kleine oppervlakte. Ik dacht dat er na de gebeurtenissen van afgelopen zomer lessen zouden getrokken worden, maar dat blijkt niet het geval.”

Stoorzender

“Ik stel vast dat de NMBS een stoorzender is in ons verhaal. Wij roepen de mensen niet op om naar de kust te komen. We vragen iedereen afstand te houden en mondmaskers te dragen, want we zitten nog altijd met een pandemie. En dan zit je met een organisatie (de NMBS, red.) die zich daar niks van aantrekt en op drukke momenten mensen samenbrengt. Hoog tijd dat de bevoegde federale minister (van Mobiliteit, Georges Gilkinet, red.) zich hierover buigt.”

De NMBS-woordvoerder houdt het kort. “Het is niet aan ons om te bepalen wie wel en wie niet mag sporen, laat staan naar waar. We hebben intussen contact gehad met de burgemeester van Oostende en staan, zoals afgelopen zomer, in verbinding met de lokale politiediensten. Wij willen ervoor zorgen dat mensen zich op een veilige manier kunnen verplaatsen - dat is onze prioriteit.”