Britse variant langer besmettelijk: ‘Bekijken of we quarantaineregels moeten aanpassen’

 ©  AFP

De Britse variant is niet enkel besmettelijker dan het oorspronkelijke COVID-19-virus uit Wuhan, maar zorgt daardoor ook voor een langere besmettelijkheid. Dat meldt het Regeringscommissariaat Corona. De experts gaan nu bekijken of de quarantaineperiode en het interval tussen de verschillende tests moeten veranderd worden.

Bron: Belga

Dat de Britse variant besmettelijker is wisten we al. Die langere besmettelijkheid verklaart voor een deel de hogere besmettelijkheid. En dat kan gevolgen hebben voor de quarantaine- en testmaatregelen.

‘Er is niet noodzakelijk een hogere concentratie van de virale lading, maar wel een langere aanwezigheid van de virale lading. Dit betekent dat men dan ook de maatregelen zal moeten herbekijken in functie van een langere aanwezigheid van virale lading’, verklaarde vaccinoloog Pierre Van Damme op de wekelijkse informatiesessie over de vaccins van het Regeringscommissariaat Corona.

Groot-Brittannië heeft al laten weten dat het de quarantaineperiode gaat aanpassen. ‘We gaan ook kijken naar hoe het Verenigd Koninkrijk nu zijn protocollen aan het aanpassen is’, aldus Van Dammer Dat zou een weerslag kunnen hebben op de quarantaineperiode, maar bijvoorbeeld ook op het interval tussen het herhalen van PCR-tests om te bepalen of iemand nog besmettelijk is.’

Britse variant goed voor derde van besmettingen

Momenteel ligt de aanwezigheid van de Britse variant in ons land rond de 30-35 procent, voor de Zuid-Afrikaanse variant is dat 4 procent en voor de Braziliaanse variant minder dan een halve procent.

‘We verwachten dat de Britse variant dominant wordt en binnenkort naar de 50 procent zal toeneigen. We bekijken dat met argusogen. Enerzijds omdat we weten dat die zeer besmettelijk is, maar anderzijds kan het ook een ecologisch voordeel zijn voor het wegdrukken van de twee andere varianten’, stelt Van Damme.

De Britse variant tegenhouden is volgens hem niet meer mogelijk. Gelukkig is het wel zo dat de drie vaccins van Pfizer/Biontech, Moderna en AstraZeneca die ons land momenteel gebruikt een gelijkaardige werkzaamheid vertonen bij de bescherming tegen de Wuhan variant en de Britse variant. Positief nieuws, want deze vaccins zijn goede wapens om in te zetten tegen de Britse variant.

Daardoor kan het ecologisch voordeel van de dominante Britse variant in staat zijn om de verspreiding van de mogelijk gevaarlijkere varianten terug te dringen in ons land.