Direct naar artikelinhoud
NieuwsSchild & Vrienden

Dries Van Langenhove op uiterst-rechtse demonstratie in Parijs, ondanks reisbeperkingen

Dries Van Langenhove vanmiddag tijdens de betoging in Parijs.Beeld Huffington Post

Kamerlid Dries Van Langenhove verscheen zaterdag op een betoging van Génération Identitaire, een uiterst-rechtse beweging in Frankrijk. Nochtans geldt in ons land op dit moment een verbod op niet-essentiële buitenlandse reizen.

De Franse overheid is een procedure gestart om Génération Identitaire, een Franse evenknie van Schild & Vrienden, te ontbinden en te verbieden. De groep staat bekend om haar virulente standpunten tegen migranten, en laat zich al enkele jaren opmerken met frappante acties waarmee ze de media-aandacht wisten te trekken. In januari dit jaar werd de groep het voorwerp van een onderzoek naar het aanzetten tot rassenhaat.

Zaterdag hield de uiterst-rechtse groepering een betoging in Parijs om te protesteren tegen de plannen van de overheid. Op televisiebeelden is te zien dat ook Kamerlid Dries Van Langenhove, samen met enkele leden van Schild & Vrienden, aanwezig was. Nochtans is zo’n reis op dit moment verboden. Belgen mogen enkel essentiële verplaatsingen naar het buitenland maken – een politieke manifestatie valt daar niet onder.

Van Langenhove bevestigt aan De Morgen dat hij naar Parijs trok en verdedigt zijn beslissing. “De Franse regering wil de nationalistische jeugd het zwijgen opleggen. Ik heb zelden een reis gemaakt die dermate essentieel was.”

Het is niet de eerste keer dat Van Langenhove de coronamaatregelen aan zijn laars lapt. In mei betrapte de politie het Kamerlid op een lockdownfeestje met elf aanwezigen.