Direct naar artikelinhoud
NieuwsAntivaxers

Limburgse antivax-arts verspreidt nu fluohesjes voor twijfelaars

Limburgse antivax-arts verspreidt nu fluohesjes voor twijfelaars
Beeld Illias Teirlinck

Kris Gaublomme, de Limburgse arts-homeopaat die al vaker in opspraak kwam door zijn standpunten rond vaccinatie, verspreidt nu fluohesjes ‘tegen het coronabeleid’.

“Ook twijfels over corona? Je bent niet alleen.” Oranje fluohesjes met deze leuze op, worden sinds kort door de vzw Preventie Vaccinatieschade verkocht. “Bedoeling is om die te allen tijde in het publiek te dragen: in de winkel, op de markt, bij het wandelen en tijdens acties”, zo omschrijven ze het in een mail. Met de hesjes wil de vzw naar eigen zeggen kritiek geven op de aanpak van de overheid tijdens deze coronacrisis. Ze schrijven ook: “We laten ons niet intimideren door het eenzijdige beeld dat door de media opgelegd wordt.”

De man achter de vzw is Kris Gaublomme, een arts-homeopaat die al enige tijd bekend staat als een antivaxer. De Maasmechelaar kwam in 2019 onder vuur te liggen nadat hij in het VTM Nieuws verkondigde dat het mazelenvaccin autisme veroorzaakt. Het leverde hem een klacht op bij de Orde der Artsen. Diezelfde beroepsorganisatie vroeg ook al de undercoverbeelden van deze krant op, die gemaakt werden tijdens een bijeenkomst van antivaxers in Wiekevorst in datzelfde jaar. Daar sprak onder meer Gaublomme over “zorgwekkende gevolgen” van vaccinatie. Een collega van hem deed toen ook de suggestie om een vals attest te maken voor het verplichte poliovaccin.

Onlangs liet de Orde der Artsen nog weten streng te zullen optreden tegen antivax-artsen. “Het wordt de deontologische plicht van artsen om de coronavaccins aan te bevelen”, schreven ze in een advies dat onder de 52.000 erkende artsen in ons land werd bezorgd. “Omwille van de belangrijke gezondheidswinst verbonden aan dit vaccinatieprogramma is het overduidelijk dat een sterke aanbeveling vanwege de arts de enige manier is om aan adequate gezondheidspreventie, -bescherming en -promotie te doen”, stond daar nog in.

Hoe het staat met het onderzoek naar Gaublomme en of daar al sancties op gevolgd zijn, kan de Orde niet toelichten. Ze zijn daartoe niet in de mogelijkheid, wijzen ze telkens naar een amper gewijzigd KB van 1967. Gaublomme zelf wil niet meer met De Morgen spreken sinds de undercoverreportage.