Twijfels over AstraZeneca-vaccin onterecht, zegt vaccinologe: "100% bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte"

Hoe zit het nu eigenlijk met het AstraZeneca-vaccin? De laatste dagen waren er wat vragen gerezen, omdat verschillende zorgverleners liever een ander vaccin wilden. "Maar dat is niet terecht, het AstraZeneca-vaccin is niet minderwaardig", zegt vaccinologe Corinne Vandermeulen. 

Vaccinologe Corinne Vandermeulen heeft haar uitnodiging voor de vaccinatie in de bus gekregen. Volgende week krijgt ze haar vaccin, van AstraZeneca. "Dat is voor mij prima", zegt ze stellig in "De ochtend". De afgelopen dagen waren er nochtans verschillende zorgverleners die vroegen om de andere vaccins (van Pfizer en Moderna) te gebruiken voor de zorg. 

Het vaccin beschermt 100 procent tegen ernstige ziekte, hospitalisatie en overlijden

Corinne Vandermeulen

"Terwijl dat niet terecht is", klinkt het bij Vandermeulen. "Het vaccin beschermt 100 procent tegen ernstige ziekte, hospitalisatie en overlijden. Dat is waar we voor gaan."

Maar hoe komt het dan dat we zo'n negatief beeld hebben van het AstraZeneca-vaccin? "Het is wat verkeerd in de media gekomen, omdat het bijvoorbeeld voorlopig niet aan ouderen gegeven wordt. Dat komt omdat we daar nog geen duidelijke gegevens over hebben, en die gegevens willen we graag zien. Ons immuunsysteem werkt immers minder goed naarmate we ouder worden en daardoor kunnen we ook minder goed reageren op vaccins. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij griep. Op dit moment wachten we nog. Maar in afwachting kunnen we het vaccin perfect gebruiken bij mensen die jonger zijn", verduidelijkt ze. 

Als je de kans krijgt, laat je inenten

Corinne Vandermeulen

Ze heeft dan ook een duidelijke boodschap: "Als je de kans krijgt, laat je inenten. We hebben op dit moment te weinig dosissen om de keuze aan te bieden. We moeten het doen met wat we hebben." 

Ook vaccinoloog Pierre Van Damme gaf enkele weken geleden meer uitleg over het AstraZeneca-vaccin en waarom je je géén zorgen moet maken. Bekijk die video hier (en lees daaronder verder): 

Videospeler inladen...

Het is nu ook wachten op studies uit het Verenigd Koninkrijk over de werkzaamheid na één dosis, vertelt Vandermeulen nog. "Als meer mensen een eerste dosis hebben, zal je sneller naar de groepsimmuniteit gaan die we nodig hebben. We bekijken de cijfers, en dan kan het dat de strategie opnieuw aangepast moet worden. Als blijkt dat het vaccin na één dosis voldoende werkt om de eerste maanden te overbruggen, dan moeten we dat zeker doen." Immunologisch is het volgens Vandermeulen ook logisch om wat te wachten. "Ons immuunantwoord ondergaat een rijpingsproces. Als je een tweede dosis wat later kan geven, zit je vaak al verder in dat proces en kan je eigenlijk een beter immuunantwoord opwekken."

Als je een tweede dosis wat later kan geven, zit je vaak al verder in dat proces en kan je eigenlijk een beter immuunantwoord opwekken

Corinne Vandermeulen

Eindigen doet ze met een oproep om de vaccins te delen met armere landen. "Het is erg dat in Afrikaanse landen dokters en verpleegkundigen overlijden omdat ze geen vaccin hebben. Zij die in staat zijn om de epidemie te bestrijden, verliezen we. Dat is tragisch. De rijke landen hebben allemaal te veel dosissen, we kunnen ons drie keer laten vaccineren. Mocht de overschot naar ontwikkelingslanden gaan, kunnen we de ongelijkheid in de vaccinaties wegwerken."

Meest gelezen