Onderzoek ingesteld tegen Dries Van Langenhove wegens niet-essentiële reis

Dries Van Langenhove op 19 september 2019. © Belga

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft een onderzoek ingesteld naar Kamerlid Dries Van Langenhove, verkozen op een lijst van Vlaams Belang. Hij trok zaterdag naar Parijs om deel te nemen aan een betoging tegen de mogelijke ontbinding van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had die reis eerder al niet-essentieel genoemd.

De reis zou tegen de coronamaatregelen zijn, aangezien niet-essentiële reizen nog steeds verboden zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Van Langenhove zelf noemde de reis wel essentieel, verwijzend naar zijn taken als volksvertegenwoordiger. Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken verdedigde zijn Kamerlid. Het parket van Halle-Vilvoorde heeft laten weten dat het nu zelf een onderzoek ingesteld heeft, aangezien Van Langenhove in dat gerechtelijk arrondissement woont. Het zal dan ook een proces-verbaal opstellen, vermeldde persmagistraat Carol Vercarre. Over de mogelijke straf kon ze niet communiceren: ‘Daarvoor is het te vroeg’, aldus Vercarre. Normaal gezien staat er op het overtreden van de maatregel voor niet-essentiële reizen een boete van 250 euro.

Reactie

Zondagavond reageerde Van Langenhove op Twitter:

‘Als ik klacht neerleg wegens serieuze doodsbedreigingen of wegens geweldpleging, dan worden die door het parket geseponeerd, maar als ik perfect volgens de regels naar Frankrijk ga om het recht op vrije meningsuiting te verdedigen, dan schiet het parket wél meteen in actie’.

Partner Content