Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Dit zijn de vier modellen waarop het Overlegcomité zich vrijdag zal baseren

Premier Alexander De Croo.

Premier De Croo en experts Niel Hens en Steven Van Gucht hebben de langetermijnmodellen getoond waarop het overlegcomité zich vrijdag zal baseren. De bedoeling is vooral om transparantie te bieden en duidelijk te schetsen wat de impact is van versoepelingen op korte en lange termijn. 

Biostatisticus Niel Hens heeft vier verschillende scenario’s of langetermijnmodellen voorgesteld, die de basis zullen vormen voor de beslissingen van het Overlegcomité komende vrijdag. In een eerste scenario blijven de maatregelen zoals ze momenteel zijn en worden er geen nieuwe maatregelen geïntroduceerd. In een tweede model worden de maatregelen op 1 maart versoepeld, bij het derde scenario is dat pas op 1 april. Bij het vierde scenario wordt er tot slot pas op 1 mei versoepeld.

Model A: geen versoepelingen.Beeld RV

Per scenario of model zijn er drie verschillende curves, in drie verschillende kleuren. De rode kleur veronderstelt dat de Britse variant 70 procent besmettelijker is, de blauwe curve gaat uit van 50 procent, de gele kleur veronderstelt een grotere transmissiesnelheid van 30 procent. “Er is daar nog veel onzekerheid. Vandaar de verschillende curves”, zo legt Hens uit.

Model B: versoepelingen vanaf 1 maart.Beeld RV

Vooral het tweede model, waarbij er op 1 maart versoepeld wordt, ziet er “dramatisch” uit. “Bij de gele curve hebben de versoepelingen weinig effect. Maar bij de blauwe curve zien we een toename die zeer gelijkend is aan de tweede golf die we hebben meegemaakt. Deze curve is vooral breder wat zich zou vertalen in meer ziekenhuisopnames.” De piek van de rode curve - waarbij de Britse variant 70 procent besmettelijker zou zijn - is bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de piek van de tweede golf. 

Dat er versoepelingen worden doorgevoerd op 1 maart lijkt dus eerder onwaarschijnlijk, al wil premier De Croo daar nog niets over zeggen: “We moeten het onderscheid maken tussen de wetenschappelijke basis en de beslissing. Voorzichtig zijn in maart wil niet zeggen dat er niets mogelijk is.” 

Model C: versoepelingen vanaf 1 april.Beeld RV
Model D: versoepelingen vanaf 1 mei.Beeld RV

Bij het opstellen van de scenario’s is dan wel rekening gehouden met de verwachte vaccinatiegraad, er is géén rekening gehouden met het seizoenseffect, zo merkt Hens zelf op. “Omdat de cijfers daar zeer uiteenlopend zijn. Dat zou een positief effect kunnen zijn, maar dat zal helaas niet opwegen tegen de besmettelijkheid van de Britse variant.”

Daarnaast werd ook geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Britse variant tot meer hospitalisaties en sterfte leidt. Ook de mogelijke impact van reizen werd niet meegenomen.