Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccins

Onrust bij verpleegkundigen: ‘Ik wil AstraZeneca-vaccin niet, zorgpersoneel moet beste middel krijgen’

Medewerkers van het Militair Hospitaal Koningin Astrid worden ingeënt tegen het coronavirus.Beeld Photo News

Er heerst onrust in de ziekenhuizen waar de vaccinatie van het personeel is gestart. De meeste verpleegkundigen krijgen allicht het vaccin van AstraZeneca, dat prima werkt maar minder efficiënt is dan de middelen van Pfizer en Moderna. ‘Als blijkt dat wij met AstraZeneca worden ingeënt, gaan we in staking.’

Evelien is verpleegster op de dienst hartbewaking en postte op 6 februari op haar Facebook-pagina een boze open brief. “De overheid heeft beslist om de miskoop van AstraZeneca toe te dienen aan de mensen in de frontlinie, een vaccin met – ochot – een effectiviteit van 60 procent. Je hebt bijna de helft kans dat je wordt geveld door corona. Wel, ik hoef dit vaccin niet. Pfizer, graag. Moderna, graag. Overheid, schaam u.”

Twee weken later weet ze nog steeds niet wat ze gaat doen. “Ik heb vanmorgen een mail gekregen van iemand van het Agentschap Zorg en Gezondheid die aangeeft dat het AstraZeneca-vaccin wel werkt: als de tweede spuit drie maanden later wordt gezet, zou het zelfs tot 80 procent beschermen. Bovendien zou het 100 procent beschermen tegen ziekte en mortaliteit. Maar wat moet je op de duur geloven? Pfizer en Moderna bieden sowieso de beste werkzaamheid en daarom is dat eenvoudigweg het vaccin dat het zorgpersoneel moet krijgen, logisch toch?”

Aarzeling

Heel veel verpleegkundigen zijn het eens met Evelien, al wil niet iedereen daarvoor uitkomen. “Als blijkt dat wij met het AstraZeneca-vaccin worden ingeënt, gaan we in staking”, klonk het bij een verpleegkundige in een ziekenhuis in Vlaams-Brabant.

“Er zit een wetenschappelijk onderbouwde redenering achter het feit dat je niet mag kiezen wel vaccin je krijgt”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. “Voor mensen tussen 18 en 55 jaar is het vaccin van AstraZeneca echt wel goed. Daarnaast zitten we in een fase dat we te weinig vaccins hebben: in maart willen we starten met de 85-plussers en 75-plussers die niet in een woon-zorgcentrum verblijven. Dat zijn de zieken met de hoogste mortaliteit. Die mortaliteit zien we niet bij jongere mensen en dus ook niet bij jonge zorgverstrekkers. Dus gebruiken we AstraZeneca voor personen tussen 18 en 55 jaar is, wat ons toelaat om Pfizer en in tweede instantie Moderna te gebruiken voor ouderen.”

Kun je een AstraZeneca-vaccin weigeren om later een vaccin van jouw voorkeurproducent te krijgen? “Nee, het is geen keuzemenu”, zegt Ramaekers. “De Hoge Gezondheidsraad geeft advies en de taskforce zet dat om in de praktijk. Niemand is verplicht een vaccin te nemen. Wie weigert maar zich nadien bedenkt, schuift door naar een volgende fase en dan wordt het vaccin opnieuw gekozen op basis van beschikbaarheid. Wie een AstraZeneca-vaccin weigert, kan dus net zo goed de volgende keer opnieuw een AstraZeneca-vaccin krijgen.”